Kadınlarda cinsel isteksizlik

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarda cinsel isteksizlik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

Kadınlar neden cinsel isteksizlik yaşarlar?

Haberin Devamı

Kadınların cinsel arzularında zamanla değişiklik olması doğaldır. Gebelik, menopoz veya hastalık dönemleri gibi değişiklikler yaratan bir takım durumlarda ya da ilişkinin başında veya sonunda cinsel istekte dalgalanmalar oluşur. Ancak cinsel isteksizlik sizi rahatsız ediyorsa hayat tarzı değişiklikleri, değişik seks teknikleri ve gerekirse ilaçlar size yardımcı olacaktır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Emanetoğlu Kadınlarda cinsel isteksizlik hakkında merak edilenleri anlatıyor...

Araştırmacılar, kadındaki cinsel isteğin azalmasıyla ilgili en iyi ölçünün ne olacağı konusunda anlaşamamaktadırlar. Cinsel ilişkiye girme sıklığı normal kadınlarda bile değişkendir. Bunun yanında haftalık cinsel ilişkiye girme sayısı cinsel isteği ölçen bir parametre değildir. Çoğu kadın halsizlik, sıkıntı ve duygusal nedenlerden dolayı cinsel ilişkiye girmekten kaçınabilir.

Belirtileri nelerdir?

En temel belirti cinsel ilişkiye girmedeki isteğin az olması veya isteğin hiç olmamasıdır. Bazı çalışmalarda % 40'dan fazla kadının, bir dönem, cinsel istekteki azalmadan şikayet ettiğini gösterir. Daha küçük (%5-15) oranda kadın, bu şikâyetin devam ettiğini belirtir. Ancak araştırmacılar, halen neyin normal, neyin anormal olduğu konusunda fikir birliği yapamamışlardır. Eğer siz eşinizden daha az sıklıkta cinsel ilişkiye girmek istiyorsanız, bu durum, ne sizin, ne de eşinizin anormal olduğunu gösterir. Ancak ikinizin arasındaki bu farklılık sıkıntı yaratabilir. Ayrıca cinsel isteğiniz eskiye göre daha az olabilir fakat belki de ilişkiniz daha güzelleşmiş olabilir. Sonuçta bilinmesi gereken nokta şudur ki; cinsel isteksizliği tarif etmek için belli bir rakam verilemez. Bu rakam her kadın için farklıdır.

Neden olur?

Cinsel isteği etkileyen pek çok faktör vardır. Fiziksel ve ruhsal sağlığınız, dini inanışlar, yaşam tarzı ve eşinizle aranızdaki ilişki, etkileyen faktörler arasındadır. Eğer bunların herhangi birinde sorun yaşıyorsanız, cinsel istekte etkilenme olacaktır.

Fiziksel nedenler

Pek çok hastalık, fiziksel değişiklik ve ilaç, cinsel istekte azalma yaratabilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesi, orgazma ulaşmada zorluk yaşanması gibi cinsel sorunlar ilişkiye girme isteğini azaltacaktırlar. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı, kanser, eklem ağrıları ve sinir sistemi hastalıkları gibi pek çok hastalıkta cinsel istek azalabilir. Ayrıca kısırlık da cinsel isteği azaltan nedenlerden birisidir. Tansiyon ilaçları, antidepresan ilaçlar, antihistaminikler ve kanser ilaçları gibi bazı ilaçlar da cinsel isteği azaltabilirler.

Bir kadeh şarap sizi daha rahat hissettirebilir ancak alkolün de fazlası cinsel hayatınızı bozabilir. Meme ve cinsel bölgedeki ameliyatlar, vücut şeklinizi ve fonksiyonlarınızı etkileyebileceğinden, cinsel isteğinizi de etkileyebilir. Geniş bir aile olarak yaşıyorsanız, anne-babalar ve çocuklarla ilgilenmek sizi yoracaktır. Biten enerjiniz nedeniyle cinselliğe haliniz kalmayabilir.

Hormonal değişiklikler

Menopoz, gebelik ve emzirme dönemlerinde hormonlarınız değişeceği için, cinselliğe olan ilginiz de değişebilir. Östrojen hormonu, vajinal dokuların sağlıklı olmasını ve cinselliğe ilginizin olmasını sağlar. Menopoz döneminde azalan östrojen hem vajina kuruluğuna hem de cinselliğe olan ilginizin azalmasına sebep olur. Aynı dönemde erkekte de testosteron hormonu azalır ve benzer sorunlar erkekte de yaşanır. Ancak yine de menopozdan sonra çoğu kadın için tatmin edici bir cinsel hayat devam eder. Gebelik ve emzirme dönemlerinde de hormonlarda değişiklikler olur ancak bunun yanında vücut şekliniz de değişmiştir ve ayrıca yeni sorumluluklar da eklenmiştir hayatınıza. Tüm bunlar cinselliğe ilginizi azaltabilir.

Psikolojik nedenler

Sıkıntı, depresyon, iş hayatınızdaki sorunlar, vücudunuzdan memnun olmamanız, öz-güvende düşüklük, daha önce cinsel istismar yaşanmış olması gibi pek çok psikolojik durum, cinsel istekte azalma yaratabilirler.

Eşinizle ilişkiniz

Çoğu kadın için cinsel ilişkiye başlamak duygusal yakınlıkla mümkün olur. Eğer eşinizle aranızda problem varsa bu durum cinsel isteğinizi de azaltacaktır. Eşinizle yeterince paylaşımınız yoksa aranızda çözülmemiş sorunlar var ve ihtiyaçlarınızla ilgili konuşamıyorsanız, aldatıldığınızı hissediyor ve eşinize güvenemiyorsanız cinsel isteğinizde azalma olabilir.

Peki, o zaman kadınlardaki cinsel isteksizlik nasıl tanımlanabilir? Tıbbi olarak bunun açıklaması, sürekli veya aralıklarla size sıkıntı verecek şekilde cinsel ilişkiye girme isteğinde azalma olması şeklindedir. Eğer arzu ettiğiniz kadar cinsel ilişkiye giremiyorsanız doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Belirtileri nelerdir?

En temel belirti cinsel ilişkiye girmedeki isteğin az olması veya isteğin hiç olmamasıdır. Bazı çalışmalarda % 40'dan fazla kadının, bir dönem, cinsel istekteki azalmadan şikayet ettiğini gösterir. Daha küçük (%5-15) oranda kadın, bu şikâyetin devam ettiğini belirtir. Ancak araştırmacılar, halen neyin normal, neyin anormal olduğu konusunda fikir birliği yapamamışlardır. Eğer siz eşinizden daha az sıklıkta cinsel ilişkiye girmek istiyorsanız, bu durum, ne sizin, ne de eşinizin anormal olduğunu gösterir. Ancak ikinizin arasındaki bu farklılık sıkıntı yaratabilir. Ayrıca cinsel isteğiniz eskiye göre daha az olabilir fakat belki de ilişkiniz daha güzelleşmiş olabilir. Sonuçta bilinmesi gereken nokta şudur ki; cinsel isteksizliği tarif etmek için belli bir rakam verilemez. Bu rakam her kadın için farklıdır.

Ne zaman doktora gitmeli?

Cinsel isteğinizle ilgili sorun yaşıyorsanız doktorunuza başvurmanızda fayda vardır. Cinsel ilişki sayınız haftada birkaç gün bile olsa sıkıntınız varsa bununçözülmesi gereklidir.

Teşhis nasıl konur?

Cinsel hayatınızla ilgili konuşmak genelde zordur. Ancak rutin kontrolleriniz sırasında sıkıntılarınızı dile getirmek daha kolay olabilir. Cinsel tatmin de vücut sağlığınızın tam olması için gerekli bir unsurdur. Sıkıntılarınızı anlattığınız zaman doktorunuz, öncelikle fiziksel nedenlerin varlığını araştıracaktır. Kullandığınız ilaçlar, tansiyon veya şeker hastalıkları sorgulanır. Jinekolojik muayenede cinsel dokuların yapısı incelenir, vajinal kuruluk ve ağrı kaynağı olabilecek noktalar araştırılır. Hormon tahlilleri yapılır. Gerekirse başka uzmanların da görüşü alınır.

Tedavi nasıl yapılır?

Cinsel isteği artıracak ilaç yoktur. Fakat sizin rahatlamanızı sağlayacak pek çok yaklaşım vardır. Bunlar cinsel eğitim, danışma, yaşam tarzında değişiklik ve gerekirse bazen ilaç tedavisidir. Sağlıklı bir hayat tarzı cinsel isteğinizde oldukça olumlu etkiler gösterecektir. Düzenli egzersiz, stressiz bir hayat, pozitif düşünce, sizin daha mutlu olmanızı sağlayacaklardır. Ayrıca Kegel egzersizleri ile kaslarınızı daha iyi geliştirerek cinsel uyarılara karşı daha duyarlı hale gelebilirsiniz.

Eşinizle beraber yapabileceğiniz şeyler de vardır. Öncelikle bütün duygularınızı eşinizle paylaşın. Her ilişkide olduğu gibi sizinkinde de uyuşmayan şeyler olacaktır. Ancak birbirinize karşı açık olursanız, daha güzel bir cinsel hayatınız olur. Hoşlandığınız ve hoşlanmadığınız şeyleri, birbirinize net olarak belirtin. Gerekirse seks terapisi alın. Burada yapılacak eğitim ile önerilecek teknikler size yardımcı olabilir. Ön sevişme süresini uzun tutun. Değişik pozisyonlar deneyin. Günün değişik zamanlarında veya değişik mekânlarda cinsel ilişkiye girin. Eğer, siz ve eşiniz her ikiniz de bu konulara açıksanız, seks oyunları ve fantezilerle cinsel hayatınızı renklendirin.

Cinsel isteği artırmada ilaç tedavisi her zaman gerekli değildir. Fakat bazı durumlarda yardımcı olabilir. Eğer altta yatan bir hastalık varsa buna yönelik tedavi yapılır. Ya da ilaca bağlı yan etkiden dolayı cinsel problem varsa başka ilaçla değiştirilir. Östrojen tedavisi ile beyinde ve ruhsal durumunuzda pozitif etki oluşturulabilir. Ayrıca östrojenin krem şeklindeki formları lokal etki ile vajinaya kan akımını artırarak cinsel isteği iyileştirmeye yardımcı etkisi olabilir. Bazı durumlarda östrojen ve progesteron beraber de verilebilir. Bir erkeklik hormonu olan testosteron, kadınlarda çok az miktarda bulunsa bile, kadın cinsel fonksiyonunda da önemli bir rol oynamaktadır. Ancak kadınlarda bu hormonu kullanmak yan etkilerinden dolayı çok doğru değildir.


Ne yapmalı?

Cinsel istekte azalma olması hem siz hem de eşiniz için sıkıntılı bir durumdur. Eskiden olduğunuz veya istediğiniz kadar seksi olmayabilirsiniz, bu durum sizi üzebilir. Aynı zamanda eşiniz kendini de reddedilmiş hissedebilir. Ancak oldukça doğal bir durumdur. Unutmayın bu tür sıkıntılar her dönemde olabilir. Bütün dikkatinizi seks üzerine yoğunlaştırmayın. Zamanınızı kendinize ve ilişkinize ayırın. Yürüyüşe çıkın, dinlenin. Eşinizle en sevdiğiniz restoranda yemek yiyin. Beraber güzel vakit geçirebileceğiniz oyunlar bulun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!