Kadınlarda ayak ölçüsü neden değişir?

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarda ayak ölçüsü neden değişir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2015 12:34

Kadınlar için doğru ayakkabı seçmenin ipuçları...

Haberin Devamı

Ayak sağlığı uzmanı Mehmet Çırak, kemik büyümesi değil, uzama, genişlemenin söz konusu olduğunu, yapacak bir şeyin olmadığını ve yeni ölçülere göre ayakkabı seçimi yapılması gerektiğini belirtti. Türkiye'de ayak sağlığı bilincinin henüz yeterince gelişmediğini belirten Mehmet Çırak, kadınların ayak şikayetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

 Normal şartlarda ayak kemikleri gelişimi 15 yaşının sonuna kadar tamamlanır, erkeklerde ayak ölçülerinde değişim olmaz ancak kadınların ayak ölçüleri değişebilir.

Kadınlarda ayak ölçüsü neden değişir

Ayakkabı numarası 37 olan bir kadının daha sonra 39 numara ayakkabı giyebileceğine dikkati çeken Çırak, 2 numaraya varan büyümenin kadınların yaşamındaki 2 dönemdeki değişimden kaynaklandığını söyledi:

Haberin Devamı

 İLK BÜYÜME HAMİLELİKTE

Kadınların ayakkabı numarasındaki değişime kemiklerin büyümesinin değil ayak boyutunun uzaması, genişlemesi neden oluyor. Bu uzamaya ilk olarak hamilelik döneminde rastlanıyor. Hamilelik sonrasında bazı hormonlar eklemlerdeki sert doku olan ligamentleri ve kasları gevşetiyor. Bu dönemde alınan kilolarla birlikte ayakta yayılma olabilir.

HAMİLELİKTE AYAKKABI SEÇİMİNİN PÜF NOKTALARI İÇİN TIKLAYIN!

İKİNCİ BÜYÜME MENAPOZ SONRASI

Ayakkabı numarasındaki ikinci değişimin ise ""postemenopoz"" adı verilen menopoz sonrasında yaşanıyor. Bu dönemde de kaslardaki tonisite eksikliği ve kemiklerdeki demineralizasyona bağlı olarak ayaklarda yayılma olabilir.

ENGELLEMEK MÜMKÜN DEĞİL

Ayaklardaki yayılma ve uzamayı, ayakkabı numarasındaki artışı engellemek mümkün değil. Yapacak bir şey yok, yeni ölçülere göre ayakkabı seçimi yapılmalı.

 

Kadınlarda ayak ölçüsü neden değişir
 

KADINLAR İÇİN DOĞRU AYAKKABININ İPUÇLARI

Kadınların yaşadığı diğer ayak sorunların ise erken nasırlaşma, aşil tendonunun kısalması, topuk dikeni, diz ağrısı, bel fıtığı olabilir. Bunlardan bazılarının yanlış ayakkabı seçiminden kaynaklanabiliyor.

Haberin Devamı

DOĞRU TOPUK YÜKSEKLİĞİ 2 SANTİM

Doğru ayakkabı ise 2 santim topuk yüksekliğine sahip olması gerekir. Fizyolojik bir ayakkabının topuk yüksekliği 2 santim olmalı. Topuk etrafı sert, bilekleri tutan ayakkabılar tercih edilmeli. Spor ayakkabılar da buna uymalı, klasik ayakkabılar da. Babet gibi ayakkabılar ayağımızı tutmazsa belimize kadar olan kas grubu gerginleşir. Bu da bel problemine, topuk dikenine, diz ağrısına, bel fıtığına neden olabilir.

Yüksekliği 4-5 santimin üstündeki topuklu ayakkabılar kadınlarda estetik bir görünüm sağlar ancak sağlık açısından zararlı olabilir. Yüksek topuklu ayakkabılarda ön taraftaki yağ dokusu eziliyor bu da erken nasırlaşma, aşil tendonunun kısalmasıyla sonuçlanabiliyor.

Erkeklerin ayakkabı ölçüleri ve seçimi konusunda "daha şanslı" olduğunu savunan Çırak, "Erkeklerin ayakkabı seçiminde fantezi daha az, bu yüzden de daha az sorun yaşıyorlar" dedi.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR İÇİN SAĞLIKLI AYAKKABI SEÇİMİ İÇİN TIKLAYIN!

AA

BAKMADAN GEÇME!