Güncelleme Tarihi:
Tıbbi olarak kabızlık; bir insanın haftada üç veya daha az dışkılaması olarak tarif edilir. Üzerinde durduğumuz ve tedavi edilebilir kabızlık nedenleri arasında iki başlık önemli, bir tanesi küçük yaşlarda başlayan ve ilerleyen yaş ile artan oranda daha büyük probleme sebep olan bir durum puborektal kas disfonksiyonu ve anismus, diğeri doğumlar ile özellikle vaginal doğumlar ile kadın popülasyonunda oldukça sık rastlanan makat sarkması olarak bilinen rektosel.
İlk olarak anismus ve puborektal kas disfonksiyonu; bu durum dışkılamada seçicilik ile başlar küçük yaşlarda, dışarıda tuvalete gitmeyen çocuk, okulda tuvalete gitmeyen çocuk ve akşam evi bekleyen ve neticede bir süre sonra dışkılama istediğinde bile dışkılama yapamayan bir hasta.
Tedavisinde yeniden dışkılama alışkanlığı kazandıran bir yöntem biofeedback tedavisi. Hasta evinde kiraladığı cep telefonu büyüklüğünde bir makine yardımı ile 10 dakika uygulama ile 1. ayın sonunda artık normal dışkılamaya başlıyor 3. ayda normal dışkılama rutine oturuyor.
Diğer hasta grubu rektosel. Normal yolla doğum yapmış bayan hastalarda görülen, dışkılama isteği olmasına rağmen bir seferde dışkılama yapamayan ve genelde elle yardım yaparak dışkılama yapabilen hasta grubu. Bu hastalar bağırsaklarını tam boşaltamadıkları için kasık bel ve karın ağrısından yakınırlar ve genellikle karın şişkinliği yakınmaları olur. Bu hastalığın ilaç tedavisi yoktur. Burada makattan yapılan 10 dakikalık bir operasyon yardımı ile fıtıklaşmış olan doku çıkartılıyor ve hastalar eskiye nazaran artık rahat dışkılıyorlar el ile yardımlı dışkılama tamamen ortadan kalkıyor.