Jinekolojik muayenelerinizi ihmal etmeyin!

Güncelleme Tarihi:

Jinekolojik muayenelerinizi ihmal etmeyin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

Jinekolojik muayeneye nasıl hazırlanmalıdır?

Haberin Devamı

Jinekolojik muayene, üreme organlarına bakılmasına ve bunların elle kontrol edilmesine dayanan bir muayene şeklidir. Çoğu kadın için oldukça rahatsız edici ve utandıran bir durum olsa da aslında çok basit bir olaydır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Emanetoğlu, jinekolojik muayeneler hakkında merak edilenleri yanıtlıyor...

Jinekolojik muayene sırasında doktorunuzun neleri araştırdığını bilirseniz kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Ayrıca muayene sırasında, her zaman olmasa da, rahim ağzı kanserini araştırmak için Pap smear testi de yapılır.

Jinekolojik muayene kimlere yapılmalıdır?

Bütün kadınlara, şikâyeti olsun olmasın, rutin olarak yapılması gereken bir işlemdir. İlk muayenenin genelde, cinsel aktivitenin başladığı ilk üç sene içinde veya 21 yaşında olması gerektiği konusunda fikir birliği vardır. Ne kadar sıklıkta olması gerektiğini size doktorunuz söyleyecektir, ancak genelde senede bir defa olması yeterlidir.

Jinekolojik muayeneye nasıl hazırlanmalıdır?

Bunun için gerekli özel bir hazırlık yoktur. Ancak vajinal kanamanızın olmadığı bir gün olması tercih edilir.

Jinekolojik muayene nasıl yapılır?

Jinekolojik muayene, doktorunuzun muayenehanesinde, birkaç dakika içinde gerçekleştirilir. Muayene sırasında spekulum adı verilen alet kullanılır. Bu aletle daha içerdeki kısımlara bakılarak, enfeksiyon yada kanser gibi tedavi gerektirecek hastalıklar araştırılır.

Jinekolojik muayene sırasında neler yapılır?

Genellikle doktorunuz basamak basamak size neler yapılacağını anlatacaktır. Öncelikle iç çamaşırlarınızı çıkarmalısınız. Ardından rahat etmeniz açısından sarınabileceğiniz bir çarşaf veya kıyafet verilir. Jinekolojik muayeneye geçmeden önce doktorunuz kalp ve akciğerlerinizi dinleyip, meme muayenesini yapabilir. Daha sonra muayeneye geçmek üzere, jinekolojik masaya uzanmanız istenir.

Masanın köşesinde yer alan, ayaklarınız yukarı kalkacak şekilde dizleri alttan destekleyen metal çubuklara yerleştirilir. Vücudunuzun alt kısmını, masanın en uç kısmına kadar kaydırmanız ve bacaklarınızı dizlerinizden dışarı doğru ayırmanız istenir. Doktorunuz önce dış kısımlara bakarak herhangi bir anormallik, akıntı ve şişlik olup olmadığına bakacaktır. Daha sonra vajinanıza spekulum ile bakacaktır. Spekulum, vajinal kanalınızı açmaya yarayan, ördek gagasına benzeyen, metal veya plastik yapıda olan bir alettir. Bu aleti yerleştirmek bazı kadınlar için rahatsız edici olabilir.

Mümkün olduğu kadar gevşek ve rahat olmak bu rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olacaktır. Ancak yine de ağrı hissediyorsanız bunu doktorunuza söylemeniz gereklidir. Eğer Pap smear testi de yapılacaksa spekulum çıkarılmadan önce rahim ağzından örnek alınıp, daha sonra spekulum çıkarılacaktır. Spekulum çıkarıldıktan sonra karın alt bölgesindeki iç organların muayenesi yapılacaktır.

Rahim ve yumurtalıklar görülemeyeceği için, elle hissedilerek anormal bir yapı olup olmadığı kontrol edilir. Bunun için eldiven takılarak, kayganlaştırıcı bir madde ile vajinadan iki parmak sokulur. Diğer el, karın alt kısmına hafifçe basılarak rahim ve yumurtalıkların yapısı kontrol edilir, hassasiyet veya anormal bir yapı var mı bakılır. Bazen bu vajinal muayenenin ardından, makattan da muayene gerekebilir.

Jinekolojik muayenenin ardından neler yapılır?

Jinekolojik muayenenizin bitmesinin ardından giyinebilirsiniz. Doktorunuz size muayene sonucunda anormal bir durum olup olmadığı konusunda bilgi verecektir. Pap smear testi yapıldıysa, bunun sonucu birkaç gün sonra çıkacaktır. Gerekli başka işlemler de varsa bunu size doktorunuz söyleyecektir. Yoksa tekrar jinekolojik muayene kontrolüne ne zaman gelmeniz gerektiği konusunda bilgi verecektir. Bu arada sizin sormak istediğiniz sorular varsa da cevaplayacaktır. Kafanıza takılanları muayeneye gelmeden önce bir yere not ederseniz bu sırada sormayı unutmazsınız.

Düzenli aralıklarla jinekolojik muayene yaptırmak, sağlıklı kalmanız ve eğer herhangi bir probleminiz tespit edilirse de erken tedavi yaptırmanız açısından oldukça önemli olduğunu lütfen unutmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!