Güncelleme Tarihi:
Bebeklerde doğdukları ilk aylarda, özellikle yaz aylarında artan sıcaklarla birlikte görülen ciltte kabarıklık ve kızarıklık sıklıkla isilik olarak değerlendirilir. Genellikle üzerinde fazla durulmaz aslında kaşıntının ve cilt kuruluğunun eşlik ettiği bu döküntüler ileride gelişebilecek daha ciddi alerjik hastalıkların habercisi olabilecek alerjik egzama döküntüsü olabilir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu anlattı.
Genellikle yanaklarda kuruluk ve döküntüyle başlayan alerjik egzama, diğer adıyla atopik dermatit döküntüsü terlemenin arttığı yaz aylarında sıklıkla boyun ve gövdeye yayılır. Kuruyan cilt bebekte kaşıntıya neden olur. Henüz kendi başına aşınmayı beceremeyen bebek bu durum nedeniyle sıkıntıya girer. Sıkıntı alerjik egzamayı artırıp, kaşıntının daha da rahatsız edici olmasına yol açar.
Alerjik Egzamaya Yol Açan Etkenler
Bebeklerde alerjik egzama yani atopik dermatite yol açan en önemli etken inek sütü ve yumurta alerjisidir. İnek sütü alerjisi ileride gelişebilecek ve astıma yol açabilecek birçok alerjinin öncüsü niteliğindedir. Alerjik egzaması olan bebeklerin yaklaşık yarısında ileride astım geliştiği bilinmektedir. Bu nedenle isilik olduğu düşünülen veya atopik (alerjik) egzama tanısı almış bebeklerin astım olmamaları için önlem alınması çok önemlidir.
Yapılması Gerekenler
- Her gün ılık bir banyo ve ardından cilt kuruluğunu giderecek bir nemlendirici bebeğin cildi için en değerli ilaçtır. Bunun dışında banyo sırasında sabun ve lif kullanılmaması cildin tahriş edilmemesini ve kurumamasını sağlamak açısından önemlidir.
- Atopik yani alerjik cilt tahriş olursa kaşıntı yapan alerjik maddeler ciltte daha çok salınır ve problem artar. Deniz ve güneşin alerjik ciltlere iyi geldiği gözlenir. Tam tersine havuz ve içindeki kimyasallar cildi tahriş edici özelliktedir. Bu nedenle yaz aylarında deniz ağırlıklı tatiller tercih edilmelidir.
- Tüm önlemlere rağmen döküntü ve kaşıntının çok arttığı zamanlar olabilir. Böyle durumlarda sakinleştirici etkisi de olan alerji ilaçları ağızdan uygulanabilir. Aynı zamanda cildi sakinleştirici kortizon bazlı kremler doktor kontrolünde kısa süreli kullanılabilir.
Alerjen Ev Tozlarına Dikkat!
Atopik dermatit yani alerjik egzama yaşla beraber azalarak genellikle 3 yaş civarı kaybolur. Ancak bir kısım çocukta yerini solunum yolu alerjilerine bırakır. Astım ve alerjik nezle şeklinde kendini belli eden bu hastalıklar genellikle okula ve yuvaya ilk kez başlayan çocuklarda hırıltılı ve uzun süren üst solunum yolu enfeksiyonları şeklinde kendini gösterir. Ülkemizde bu tip solunum yolu problemlerine yol açan en önemli alerjen ev tozu akarlarıdır. Bu açıdan alerjik egzaması olan çocukların ileride astım olmaması için ev tozundan korunması gerekir.
[fotogaleri=110]