İş Görüşmesi Taktikleri

Güncelleme Tarihi:

İş Görüşmesi Taktikleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2011 09:30

İş arama sürecinde nelerle karşılaşacağınızı önceden bilmek ister misiniz?

Haberin Devamı

Herhangi bir iş görüşmesine gitmeden önce çok heyecanlanıyor ve inanılmaz bir stres içerisine giriyorsunuz değil mi? Hem büyük bir keyifle yapacağınız bir iş arıyorsunuz hem de çalışmak istediğiniz firmanın kriterlerine uygun bir aday olmak istiyorsunuz. İşte bu zorlu süreçte heyecanınızı az da olsa alacak ve sizi doğru bir mülakata yönlendirecek teknikler hakkında Yenibiris.com sitesinin editörü Didem Tekin’den bazı tüyolar aldık.

Öncelikle ne istediğinize karar vermeli ve bunun sizin özelliklerinize uygun olup olmadığını anlamanız gerekli. Sıra iş aramaya geldiğinde birinci kural; özgeçmiş hazırlamak. Özenli, yazım hatalarına dikkat ederek hazırlanan bir özgeçmiş işinize verdiğiniz değeri gösterir. Özgeçmişinizde kullanacağınız fotoğraf iş hayatına uygun bir fotoğraf olmalı. Bu konuda en sık yapılan hata, arkadaşlarla eğlenirken çekilen resmin kullanılması. Özgeçmişte diğer bölümlerde dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle:

Haberin Devamı

- En başta özgeçmişinizde yalan bilgiden uzak durmalısınız.

-İletişim bilgileri doğru, eksiksiz ve profesyonel yaşama uygun olmalı. Bazı genç arkadaşlar İK uzmanlarının gayrıciddi bulduğu şöyle eposta adresleri kullanıyor: imparatorneron@... köpekbaligi113@...

-Deneyim bölümünde iş deneyiminizin eksiksiz yazılması çok önemli. Hangi şirkette hangi departmanda çalıştığınızın bilgisi yeterli olmalı. Hangi görevleri yerine getirdiniz? Bunların sonuçları ne oldu? (Özellikle satış pozisyonları için satışla ilgili sayı vermek çok yararlı olur.) Eğer yeni mezunsanız, üniversite yıllarında yer aldığınız herhangi bir projeyi de bu kısma yazabilirsiniz.

-Eğitim bölümünde, aldığınız eğitimleri yeterince detaylandırmak gerek. Ancak ilkokula kadar inmeye gerek yok.

- Hobiler bölümüne gerçekten uğraş verdiğiniz, aktif bir ilgi alanınızı yazmanız gerekir.

Özgeçmişinizi hazırladınız, şimdi sıra iş başvurularında... Önünüze gelen her ilana başvurmak yerine ilanı iyi analiz etmeli ve sizin özelliklerinize uygunsa başvurmalısınız. İş görüşmesine çağrıldığınızda sizin arayan kişinin kim olduğunu, firma adresini ve tarifini tam ve eksiksiz almak, trafikte kaybedilecek zamanı hesaplayarak vaktinde orada olmak, her iki tarafın da lehine bir durumdur.

Haberin Devamı

İş Görüşmesinde Önemli Noktalar

- Ön hazırlık yapmak, şirket ve iş hakkında bilgi toplamış olmak.

- Güleryüzlü olmak, enerjik ve olumlu bir izlenim bırakmak.

- Dış görünüşe özen göstermek, sade ve bakımlı görünmek. (Şort ve sandaletle gitmemek)

- Cep telefonunun sesini kısmak.

- Mükemmeli oynamamak, mantıklı ve doğru cevaplar vermek.

Anne baba ile görüşmeye gitmemek.

- Daha ilk görüşmede ücret pazarlığı yapmamak.

Görüşmede Sizi Bekleyen Olası Sorular 

Neden bizim şirket? Neden bu ?

Şirketi ve işi yeterince araştırmış olmalısınız. Ayrıca işi çok istiyor olabilirsiniz ama asla “Acil işe ihtiyacım var” demeyin.

Sektörü ne kadar tanıyorsunuz?

Haberin Devamı

Yine ne kadar bilgili, bilinçli olduğunuza bakılıyor. Güncel olayları takip etmek çok önemli.

Yeni dahil olduğunuz ekip içinde güvenilirliğinizi hızlıca sağlamak için ne yaparsınız?

Kendi kişilik özelliklerinize uygun bir cevap olmalı. “Mükemmel görüneyim” derken sizi anlatmayan, gerçekdışı bir cevap vermeyin, inandırıcı olmaz.

Sizin için ideal şirket hangisi? Neden?

Sizin idealiniz, yüklü bir maaş ve 2 ay yıllık izin veren bir şirket olabilir. Ancak karşı tarafın duymak istediği bu mu? Başarılı şirketlerin neler yaptığını gözünüzün önüne getirin. Bir şekilde yakından tanıma fırsatı bulduğunuz firma varsa o zaman ismini verip örneklendirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yüksek lisans düşünüyor musunuz?

İşin durumuna göre cevap vermeli. Eğer işiniz için gerekliyse yüksek lisans yapmak yararlı olur elbette. Bazı şirketlerde yüksek lisans yapmış olanlar daha hızlı terfi edebiliyor. Ama bundan önce, işveren deneyime daha çok bakıyor.  

PAZARTESİ SENDROMU NASIL YENİLİR?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!