Güncelleme Tarihi:
Kontakt lens satın alınırken, lensin total çapı, eğrilik yarıçapı, materyali, su içeriği, takış şeması gibi bilgilere ihtiyaç bulunduğu, sadece gözlük numarasıyla internetten kontakt lens almanın göz sağlığı açısından risk taşıdığı bildirildi. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nuray Akyol, tıbbi cihazlar ve protezlerin ilaçlar gibi doktor önerisiyle kullanılması gerektiğini, internetten usulüne uygun şekilde alınmayan ürünlerin organlarda hasara neden olabileceğini söyledi.
Tıbbi cihazlar gibi kontakt lenslerin de doktor kontrolünde kullanılmasının önemine işaret eden Akyol, numaralı ya da kozmetik lenslerin göz hekiminin önerisi doğrultusunda satın alınması gerektiğini vurguladı.
Türkiye'de kontakt lens uygulamalarının kanunlarla düzenlendiğini, konuyla ilgili yasayla "optisyenlik müessesesinde reçetesiz kontakt lens satılmasının ve her türlü kontakt lens ve lens uygulamasıyla ilgili alet bulundurulmasının yasaklandığını" anlatan Akyol, "Bu nedenle, nasıl ilaçlarımız reçeteyle eczaneden alınıyorsa gözlüklerimiz ve lenslerimiz de lens ve gözlük reçetesiyle optikçilerden alınmalıdır" ifadesini kullandı.
Kontakt lens reçetesinde, gözlük reçetesinden farklı olarak, lensin total çapı, eğrilik yarıçapı, materyali, su içeriği, takış şeması gibi bilgilerin bulunduğuna işaret eden Akyol, "Dolayısıyla sadece gözlük numarasının yer aldığı gözlük reçetesiyle kontakt lens almak büyük bir hatadır" diye konuştu.
Hekimin uygun olduğunu düşündüğü kontakt lensi, hastanın gözünde görmesi gerektiğini dile getiren Akyol, şunları kaydetti:
"İlk muayenede lensin gözdeki hareketleri, merkezileşmesi, lensle kornea arasındaki gözyaşı tabakasının kalınlığı, doktorun uygun gördüğü süre sonunda hastanın gözündeki değişiklikler, doktora o lensi reçete etme kararını verdirir. Kontrollerde ilk lensten vazgeçilip bir başka lens önerilebilir. Bu süreci, hastanın sadece gözlük numarasıyla internetten lens satın alması ile karşılaştırmak mümkün değildir."
Kontakt lens satışlarının yüzde 20'ye yakını internetten yapılıyor
Lenslerin dikkatli ve hijyen kurallarına uygun kullanmanın önemine değinen Akyol, kontrol edilmeyen yerlerden satın alınan lenslerin hijyenik problemlere yol açabildiğini söyledi.
Kimi internet sitelerinde kontrolsüz satışı yapılan kontakt lenslerin korneada mantar enfeksiyonuna neden olduğunu ifade eden Akyol, "Enfeksiyon tüm göze yayıldığında ve zamanında müdahale edilemediğinde göz kaybına neden olabiliyor" dedi.
AB ülkeleri ve ABD'de internetten kontakt lens satışına karşı yasalar bulunduğunu ancak dünya genelindeki satışın yüzde 20'sinin internetten yapıldığını belirten Akyol, bazı ülkelerde bu konuda yasal açıklar bulunduğunu söyledi.
A.A