İnternet alışverişinde para iadesi nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

İnternet alışverişinde para iadesi nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2015 12:40

Cayma hakkını kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Haberin Devamı

İnternetten alışveriş birçok kişi için artık bir tüketici alışkanlığı haline geldi. Dünyanın her yerinden sınırsız sayıda ürüne aynı anda ulaşma lüksünü sağlayan bu kolaylık kimileri için ise hala bir muamma.

İade (cayma) hakkı nedir?

Online alışverişler 27 Şubat 2015 tarihinde yürürlüğe giren Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde düzenlenmiştir. Online alışverişe duyulan güvensizliğin başında bu tür alışverişler için geçerli olan tüketici haklarını bilememek yatıyor. Bu haklardan en önemlisi ise iade (cayma) hakkı. Bu hak sayesinde hiçbir sebep göstermeksizin satın aldığınız ürünü almaktan vazgeçip iade edebilirsiniz.

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde, malın size teslim tarihinden itibaren 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkınız bulunmaktadır. Sipariş verdikten hemen sonra, daha mal teslim edilmeden vazgeçerseniz, teslimi beklemeye gerek yoktur. Siparişin verilmesinden malın teslimine kadar olan süre içinde de cayma (iade) hakkı kullanılabilir.

Haberin Devamı

Satıcı, cayma hakkını kullandığınıza ilişkin bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren 14 gün içinde, kargo ücretleri de dahil olmak üzere sizden tahsil edilen tüm ödemeleri size başka hiçbir masraf çıkarmadan iade etmek zorundadır. Bu süre içerisinde ödemeyi nasıl yapmışsanız satıcının da aynı yöntemle iade yapması gerekir. Kredi kartı ile alışveriş yapılmışsa, bankanın da derhal bilgilendirilmesi ve iadenin kredi kartına derhal yapılması gerekir.

Cayma hakkını kullanırken nelere dikkat edilmeli?

  1. Cayma hakkı kullanılmak isteniyorsa öncelikle cayma hakkı süresi dolmadan, yani satın alınan ürünün satıcı tarafından size tesliminden itibaren 14 gün içerisinde satıcıya bildirilmesi zorunludur.
  2. Bu bildirim internet sitesindeki cayma hakkı formu ile yapılabileceği gibi yazılı olmak koşuluyla mail, mektup vb. yollarla da yapılabilir.
  3. Cayma hakkının kullanılacağı bildirildikten sonra 10 gün içerisinde ürünü satıcıya iade etmeniz gerekir.
  4. İade için gönderim masrafı satıcıya aittir. Satın alma sırasında ön bilgilendirme formunda kargo şirketi belirtilmişse, ürün o kargo şirketine verilmelidir. Eğer belirtilmemişse o zaman istediğiniz bir kargo şirketine ürünü geri gönderilmek üzere verebilirsiniz, bu durumda da gönderim masrafı satıcıya aittir.

Cayma hakkı her türlü ürün için kullanılamaz

Aşağındaki ürünler dışında kalan tüm satın almalarımızda cayma hakkınızı kullanabilirsiniz:

  • Fiyatı piyasadaki dalgalanmalarla belirlenen altın, gümüş mücevherat vb. mallar
  • Kişiye özel üretilen ürünler veya özel siparişler
  • Çabuk bozulan veya son kullanma tarihi geçebilecek ürünler
  • Paket ve ambalaj açılmışsa iadesi hijyen açısından uygun olmayan iç çamaşırı, makyaj malzemesi, mayo gibi mallar
  • Otel, yurtiçi/yurtdışı turlar, gezi ve uçak bileti gibi ürün ve hizmetler
  • Abonelik hizmeti dışında gazete ve dergi gibi sürekli yayınlar

Avukat Dilek Şahinci

BAKMADAN GEÇME!