İnadım inat!

Güncelleme Tarihi:

İnadım inat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2011 11:15

İnatçı çocukla baş etmek hiç kolay değil.

Haberin Devamı

Yaşları ne olursa olsun çocuklar inat eder. İstediğinin aksi söz konusu olduğu durumlarda ise daha da inatlaşır ve sizi çileden çıkaracak hale gelirler. Bebeğiniz sizinle ilk olarak beslenme konusunda inatlaşır.

Çoğu bebeğin ilk isyan bayrağını beslenme noktasında açtığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Bıçkıcı, ancak öncelikle bebek ve çocukta yemekte isteksizliğe sebep olabilecek önemli bir hastalık olup olmadığının araştırılması gerektiğini belirtti. Sağlıklı bebek ve çocuklarda beslenme noktasındaki tepki ya da inatlaşma olduğu zaman ailenin bilinçli davranması gerektiğini söyleyen Dr. Alper Bıçkıcı, beslenme konusunda inatlaşan çocuğun karşısında ailenin göstermesi gereken tutumlar ve nedenlerini anlattı.

Eğlenceli ve Sıcak Bir Ortam Yaratın

Haberin Devamı

Anne sütü ve biberon, bebekler için sadece beslenme anlamına gelmez; bir eğlence, güven ve sevgi hissidir. Diğer gıdalarla beslenmede de bu eğlenceyi ve sıcak ortamı arayacaktır. Bu yüzden yemek sofralarında, renkli eğlenceli aile ortamı içinde zaman geçirmeye özen gösterilmelidir.

Siz de İnat Etmeyin

Ana kural bebeğin besini yememekte inat etmesine karşılık ailenin inat etmemesi olmalıdır. Israrla yemek yedirme baskısı bebeğin yemeye ve/veya yemek çeşidine antipatisini artırdığı gibi ileride kalıcı bir inatlaşma ya da ebeveyne karşı gelme tutumları ortaya çıkmaktadır.

Acıkma Süresi ve Doyduğu Miktarı Gözlemleyin

Her çocuğun kendine has bir biyoritmi, mide kapasitesi ve acıkma eşiği vardır. Acıkma süresi ve doyduğu miktar iyi gözlenmelidir. Acıkmayan bir çocuğa beslenmede diretmek kaçınılmaz olarak reddetmeyi beraberinde getirir. Yemek yemeyen çocuğun acıkmasını beklemek, gerekirse bir öğün atlamak daha uygun olacaktır.

Besin Öğelerini Dengeli Dağıtın

Sofrada öğünlerin içeriğinde karbonhidrat, yüzde 55-60, protein, yüzde 10-15 ve yağ, yüzde 25-30 olmalıdır. Öğünlerde bu besin öğelerinin de dengeli dağılımı gereklidir.

Aynı Besini Farklı Şekillerde Yedirin

Yemek seçme özelliği olan yememekte ısrar eden çocuklara aynı besini farklı şekilde yedirebilirsiniz. Örneğin; çocuğunuz süt içmek istemiyorsa sütü, yoğurtlu bir yemek, sütlü tatlı, meyveli süt gibi besinlerle verebilirsiniz.

Eşlik Edin

Haberin Devamı

Anne ya da baba yemek yerken özellikle kahvaltı yaparken çocuğa eşlik etmelidir.

Bireysel Bir Eğilim Olarak Görün

Özellikle 2 yaşından büyük çocuklarda yemek yemesini bireysel bir eğitim olarak görün, bırakın üstüne döksün, etrafa sıçratsın. Bu, çocuğun beslenmeyi tek başına yapabilmesinin verdiği güven hissiyle beraber yeme motivasyonunu da sağlar.

Koz Olarak Kullanmasına İzin Vermeyin

Bazen çocuklar yemeyi aileye karşı psikolojik koz olarak kullanır. Örneğin istenen oyuncağın alınmaması yemeği bilerek yememesine neden olur. Bu durumda taviz verirseniz hep bu taktiği kullanacaktır. Yemekte ısrar etmeden acıkana kadar beklemek ve ilgisini başka yöne çekerek tepkisinin kökeninde olayı unutturmak en güzel yaklaşımdır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!