Güncelleme Tarihi:
İmplant, çene kemiğine yerleştirilen titanyumdan yapılmış malzemelerdir. Diş eksikliği olan bölgelere uygulanmaktadır. İmplant tedavisi, cerrahi bir işlemdir. Cerrahi kelimesi hastaları biraz ürkütebilir çünkü insan beyninde kan, dikiş ve acı hislerini uyandırmaktadır. Ancak bugün diş dolgusu dahi ağrılı bir şekilde yapılmazken, implant tedavisinin ağrılı olması düşünülemez.
Diş çekiminde ya da dolgu-kanal tedavisinde lokal anestezi ile yani iğne ile uyuşturma işlemi nasıl yapılıyorsa, implant tedavisi sırasındanda aynı anestezi uygulanmaktadır.
Dişhekiminin tercihine göre dikişli veya dikişsiz implant tedavisi uygulanabilir. Dikişsiz implant tedavisinde post-operatif dönem dediğimiz işlem sonrası süreçte hastada ağrı kesici kullanma ihtiyacı daha azdır ayrıca kanama hemen hemen hiç görülmez. Tabii burada cerrahi tekniğin ne olacağına hekim, hastanın çene kemiğini anatomik olarak değerlendirmesinden sonra karar verir.
Lokal anestezi altında dakikalar içinde yerleştirilen implant tedavisinden sonra hastaya enfeksiyon yani iltihap oluşmaması için gerekli ilaçlar diş hekimi tarafından verilir. Ortalama 1 hafta sonra cerrahi bölge kontrol edilir ve implant kaynaşma süresi beklenir.
Modern anlamda implant tedavisinin uygulanması, 1990'lı yıllardan itibaren hız kazanmıştır. Tabi burada implant tedavisindeki tedavi yöntemler nasıl gelişiyor ve değişiyorsa, implant üretim teknolojisi de gelişmektedir. Eskiden birkaç çeşit implant şekli varken bugün binlerce implant firması ve yüzlerce implant modeli mevcut. Gelelim implant fiyatlarına..
Bugün herhangi bir ticari sektörü düşünün. Giyim, kozmetik, otomobil ya da teknoloji. Hiçbir ticari alan tek elden hizmet vermiyor. İmplant firmalarını da bu şekilde düşünebilirsiniz. Örneğin sizce "ben bir araba almak istiyorum fiyatı nedir?"sorusunun tek bir cevabı olabilir mi? Tabii ki hayır. Diyeceksiniz ki bu sağlık. Evet haklısınız da. Bugün kalbinize stent takıldığı zaman bile doktorlar size seçenek sunmaktadır. Diş hekimlerinin kullandığı implantlar da standart değildir. Üretim malzemesi genellikle titanyum olsa da yüzeyi, şekli, kemiğe bağlanma kapasitesi, kemiğe kaynaşma süresinin hızlı olması gibi modifikasyonlar ve firmanın ar-ge çalışmalarının ne derecede olduğu da fiyat politikasını etkileyen birinci faktördür.
İkinci faktör çok genel bir tabir ile "diş hekiminizin el emeği" olduğunu unutmamak lazım. Aslında bu kısa kelime diş hekiminin bilgisi, tecrübesi, eğitimi, tedaviye olan yaklaşımı ve katkısı gibi teknik bir çok altyapıyı barındırmaktadır.
İşte tüm bu nedenlerden dolayı asla standart bir implant fiyatlaması ile karşılaşmak neredeyse imkansız. Burada hastalara düşen görev diş hekimine inanması, güvenmesi, bilgi edinmesi ve kafasında inandığı hekimlerden tedavi talep etmesi olacaktır.