Güncelleme Tarihi:
Geçtiğimiz yıllarda Amerikalı ve Norveçli bilim adamlarının yaptıkları bir araştırma, ilk çocukların kardeşlerine göre daha zeki, bu nedenle de okulda iyi bir eğitim alarak yetişkinlikte daha başarılı olduklarını göstermişti. Çocuk Psikiyatrisi Gökçe Küçükyazıcı, bu sonucun ortaya çıkmasındaki faktörlerin neler olduğunu anlattı.
Norveç'te 1912 - 1975 yılları arasında doğanların nüfus istatistik bilgilerini inceleyen ABD'nin California Üniversitesi ile Norveç Ekonomi ve İş İdaresi Fakültesi'nden araştırmacılar, bireylerin hayattaki başarıları için önemli olanın ailenin büyüklüğü değil, dünyaya gelişteki sıralama olduğunu vurgulamışlardı. Prof. Kjell Salvanes'in verdiği bilgilere göre, küçük kardeşler büyüklere göre daha az eğitim alıyor ve bu yüzden de iş hayatında düşük ücretli iş bulabiliyor. İlk çocukların daha kilolu doğduklarına da dikkat çeken Prof. Salvanes, ilk çocukların kendinden küçük kardeşlerine bir şeyler öğretirken aslında kendilerini eğittiklerini söylemiş, araştırma sonuçlarının öteki ülkeler için de geçerli olduğu belirtmişti.
Biyolojik bir farklılık yok
Bu tip çalışmaların benzer sonuçlar verse de çok net bir bilgi içermeyeceğini söyleyen Çocuk Psikiyatrisi Gökçe Küçükyazıcı, çocuğun zeka ve başarı gelişiminde çevresel faktörlerin büyük rol oynadığını ve kardeş sırasının biyolojik bir farklılık yaratmadığını belirtiyor.
“Bu araştırmaları açıklayabilecek nedenler vardır. Ailenin büyük çocuğa daha fazla yatırım yapıyor olması, daha fazla zaman ayırıp ilgilenmesi, büyük çocuğun kardeşlerinin sorumluluğuna ortak olması gibi nedenler ilk çocuğun becerilerini daha fazla geliştirmesini sağlıyor. Bu da zeka düzeyine yansıyor. Çünkü zeka testlerinde sadece çocuğun sayısal ve sözel bilgisine bakılmaz; genel bilgi düzeyine, kendini ifade etme ve yargılama becerilerine de bakılır. Ayrıca küçük kardeşler için de yapılmış bu tip çalışmaların olduğu ve tam tersi sonuçlar çıkabildiğini de bilmek gerekir.”