İlişkilerde Fransız kalmak

Güncelleme Tarihi:

İlişkilerde Fransız kalmak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2011 00:00

İlişkinizde karşı tarafın duygularını ne kadar anlıyorsunuz?

Haberin Devamı

İlişkinizde hiç kendinizi “Fransız kaldığınızı” hissettiğiniz oldu mu? “İlişkilerde insanlar birbirlerini ne kadar tanıyorlar, karşı tarafın duygularını anlamak mümkün mü?” işte tüm merak ettiğimiz bu soruların yanıtlarını Uzman Klinik Psikolog Şeyma Çavuşoğlu Itri, veriyor.

Yeryüzündeki insan sayısı kadar farklı ilişki dili olduğu iddia edilebilir. Her insan bambaşka alt yapıya sahip olduğundan, düşünce yapısı da bir başkasınınki ile birebir örtüşmez. Arkadaşlıktan farklı olarak, romantik ilişkilerde bu benzeşmeyen düşünce ve algı yapıları ön plana çıkar. Bunu aşabilen çiftler daha kalıcı ilişkilere imza atarlar.

Karşı Tarafın Dilini Çözmek için Zaman ve Emek Gerekir

Bu süreç, bir İngiliz’in Fransızca öğrenmesine benzer. Bakış açısını kavradıkça, insan karşısındakini daha iyi tanır ve anlar. Ancak bunun oturabilmesi için, soru sormak ve cevapları itina ile dinlemek gerekir. İnsan karşısındaki kişinin neleri sevdiğini, nelerden hoşlandığını, nelere sinirlendiğini en iyi ona sorarak anlayabilir.

Haberin Devamı

Zihin Okuma Düşüncesi Yanılgıya Uğratır

Çiftlerin yanılgıya düştüğü en önemli nokta, zihin okuyabileceklerini düşünmeleridir. Tahminler ancak kırgınlıklara ve yanlış anlaşılmalara sebep olur. Kişi kendisini anlatırken de karşısındakini dinlerken de mümkün olduğunca ön yargılardan arınmış bir tutum içinde olmalıdır. Yargılar kişisel bakış açısını içerdiklerinden, karşı tarafı etkili bir biçimde dinlemeye engel teşkil ederler.

Ön Yargılar İlişkiyi Yıpratır

İlişkilerde, kişisel kaygı ve yargıları iletişime karıştırmak, yabancılaşma yaratır. Ortak bir yolda yürümek üzere ilişkiye başlamış iki kişi, birbirlerini anlayamadıkça, yolları ayrışır ve insan zamanla kendisini çok sevdiği o kişinin hayatının dışında kalmış hisseder. Yalnızlık hissiyle beslenen kırgınlıklar, ilişkiyi yıpratır.

Empati Kurmak İlişkinin Ömrünü Uzatır

Elbette insanın doğası gereği ön yargısız davranabilmesi ve tarafsız kalabilmesi oldukça zordur. Ancak, karşı tarafın gözüyle bakabilmek, zamanla öğrenilen bir beceridir ve çalıştırdıkça güçlenen bir kasa benzer. Empati kurma becerisi, tatbik ettikçe gelişir ve insan karşısındakinin duygu ve düşüncelerini daha iyi anlar. Anlaşılan ve düşünüldüğünü hisseden karşı taraf ise aynı olumlu ve yapıcı tavırla karşılık verir. Böylece, insan ilişkisinde anlama ve anlaşılma ihtiyaçlarını karşılar.

Haberin Devamı

En temel ihtiyaç olan anlaşılma gereksiniminin karşılandığı ilişkiler, daha kalıcı ve huzurlu olur. Kuvvetli bir iletişim çifti birbirine yakınlaştırır. Karşılıklı ilişki dillerini kavramış kişiler daha rahat hissederler. Sonuç olarak, iki tarafın da kendini güvende hissettiği bir ilişki oluşur. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!