İlişkilerde dürüstlük

Güncelleme Tarihi:

İlişkilerde dürüstlük
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2011 10:00

Karşınızdakine yeteri kadar dürüst müsünüz?

Haberin Devamı

Bir ilişkiyi dünyaya getirmek kolay bir süreç değildir; emek ve zaman ister. Onu büyütmek ise özen ve özveri gerektirir. Bunun için insan, ilişkisini dünyanın tüm kötülüklerinden korumak ister. Ancak bazen beklentiler karşı tarafınkilerle çakışır. Peki, böyle bir zamanda ne yapmak gerekir? Uzm. Klinik Psikolog Şeyma Çavuşoğlu Itri, ilişkilerle ilgili merak edilenleri cevapladı.

Böyle zamanlarda, insan kendini bir yol ayrımında bulur. Ya adı belli olmayan yola sapacak ve bu çatışmayı içine atacaktır ya da tabelada gördüğü ‘dürüstlük’ ibaresini takip edecektir. Teoride rahat gözüken dürüstlük yolu, pratikte insanı düşündürebilir.

Karşı Taraf Kırılmasın Diye Dürüstlükten Kaçınılır

Dürüstlüğü zorlaştıran en önemli etkenlerden biri karşı tarafın vereceği tepkinin bilinmez olmasıdır. İnsan belki karşı tarafı kırmaktan belki de kaybetmekten çekindiği için bazı gerçekleri saklamanın daha doğru olacağına inanabilir. Ancak, en basit gündelik isteklerden en yoğun yaşanan duygulara kadar insan, içinde tutmaya yatkın bir varlık değildir. Her şeyi paylaşarak anlamlandırır ve deneyimler. Bu sebepten dolayı, içine attıkları zamanla yoluna çıkar ve ilişkilerini tıkar. Oysa karşı tarafın tepkisinin olumsuz olma ihtimalini göze alarak gerçeği paylaşmak insanı rahatlatır.

Haberin Devamı

Kendinden Emin Olunmadığında Dürüstlükten Kaçınılır

Dürüst olmak da zorlanılmasının bir diğer nedeni, savunma mekanizmalarının devre dışı kalmasıdır. İnsan dürüstçe aklındakini paylaştığında kendini savunmak yerine açıkça anlatmak durumunda kalabilir. Bu da sinir, hırçınlık, çekip gitmek, yatıp uyumak gibi zor duygularla baş ederken kullanılan taktikleri bir kenara bırakmak ve durumla yüzleşmek demektir. Böyle zamanlarda, insan savunmasız hissetmemek için kendinden emin olmalıdır. Ne istediğini ve hissettiğini bilen kişi, karşı tarafın tepkisi ne olursa olsun sarsılmaz. Sonuçta, her paylaşılanın hoşgörü ile karşılanmayacağı en dürüst gerçektir. Her insan farklıdır ve bambaşka değer yargılarına sahiptir. İtirafı, karşı tarafın hemen kabullenmesi ve anlaması beklenmemelidir.

Haberin Devamı

Dürüst Davranmayan Kişi Kendini Huzursuz Hisseder

Dürüst olmak ya da olmamak arasında bir tercih yapılması gerektiğinde ilişkilerin dürüstlük temeli ile inşa edildiklerinde daha sağlam olacakları unutulmamalıdır. Dürüst davranmayan kişi kendini huzursuz ve diken üstünde hisseder. Ortada saklanan bir gerçek ve bunun her an ortaya çıkma ihtimali vardır. Bu gerginlik ilişkiye yansır. Yetersiz sebeplerden kavgalar ve tartışmalar yaşanır. Karşı taraf ne olduğundan habersiz, artık eşini ya da sevgilisini anlayamadığını düşünür. Bu da ilişkide yabancılaşmaya ve uzaklaşmaya yol açar.

İlişkide Dürüst Olmanın Artıları

- İlişkide problemleri aşmanın yolu, düşünce ve duyguları dürüstçe paylaşmaktır. Bunun yanı sıra ilişkisinde dürüst olan insan, kendine karşı da dürüst davranmış olur. Duygularına sahip çıkar ve çözümü doğru hedefte arar.

Haberin Devamı

- İlişkilerde dürüstlük, güçlü bir iletişimi beraberinde getirir. Çiftlerin en çok şikayet ettikleri konulardan biri, birbirlerini anlamamalarıdır. Bunun sebebi iletişimin yerini çatışmanın almasıdır. Önemli olan, insanın dürüstçe kendi yaşadığını ve hissettiğini aktarmasıdır. Böylelikle doğrudan suçlamaya maruz kalmayan karşı taraf da sakince dinleyebilir ve anlayabilir.

- Dürüstlük kriterleri, kişilere ve şartlara göre ilişkiye özel belirlenir. Ancak, ortak paydada buluşmak dürüstlüğün dayanılmaz hafifliğini yaşatır. Aslında dürüstlük kısa vadede karşı tarafı incitecek bile olsa, uzun vadede ilişkinin sağlıklı ilerlemesini ve daha olumsuz sonuçlardan korunmasını sağlar. Konuşulmayan her duygu, kırgınlık, sır ve üzüntü, zamanla insanın içinde birikir ve öngörülemez bir sona varabilir. Oysa hisler ve düşünceler yaşandıkça paylaşıldığında, hem paylaşan rahatlar hem de dinleyen karşısındakini daha doğru anlar. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!