İlacı Çayla İçmek Zararlı mı?

Güncelleme Tarihi:

İlacı Çayla İçmek Zararlı mı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2011 14:00

Hastalanınca birçoğumuzun başvurduğu ilaçlar, kullanım ilkelerine uyulduğu müddetçe doğru sonuçlar veriyor. İç Hastalıkları Uzmanı Enver Eroğlu, ilaç kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı

Öncelikle ilgili doktor tarafından verilen ilaçların mutlak suretle doktorun önerdiği şekilde kullanılması gerekiyor. Diğer hususları ise şöyle sıralamak mümkün:

AÇLIK VEYA TOKLUĞA GÖRE KULLANIM

İlaçların aç veya tok kullanılmasının çok önemi vardır. Besinlerle emilimi azalan ilaçlar ve mide asidinden etkilenen ilaçlar bunda belirleyici olmaktadır. Dolayısıyla besinlerle etkileşerek emilimi azalan ilaçlar aç kullanılmalı, mide asidinden etkilenerek bozulan ilaçlar ise tok alınmalıdır. Aç alınacak ilaçlar yemekten yarım saat evvel veya 2-3 saat sonra alınmalıdır.

HANGİ İLAÇLAR KIRILARAK İÇİLEBİLİR?

Sadece çentikli ilaçlar bölünerek kullanılabilir. Draje, capsül gibi ilaçların bütünlüğü bozulmadan kullanılması gerekmektedir.

İLAÇLAR HANGİ SIVILARLA ALINMALI?

İlaçları içerken en iyi yardımcı sıvı sudur. Susuz ilaç içimi tavsiye edilmez. Su ile alınan ilaçlar, mideye rahatlıkla ulaşarak ilacın yemek borusunda açılması önlenmiş olur. Böylece yemek borusu tahrişi ve iltihabından korunmuş olunur. Buna en iyi örnek tetrasiklin grubu antibiyotikler verilebilir. Bu grup ilaçların uygunsuz kullanımında yemek borusu tahrişine bağlı şiddetli göğüs ağrısı ve yutma zorluğu gelişebilir. İlaçların midede çözünmesi en iyi 1 bardak suyla sağlanabilir. Burada akla su dışında başka sıvıların ilaç içimi esnasında kullanılıp kullanılmayacağı sorusu gelmektedir. Özetleyecek olursak:

Haberin Devamı

• Demir içeren kan ilaçlarının çay veya süt ile alımında bu sıvılarla etkileşerek emiliminin azalacağı bilinmelidir.

• Greyfurt ve limon suyu gibi asidik içeceklerin, bazı ilaçlarla etkileşerek ilacın emilimini ve metabolizmasını etkilediği yine bazı ilaçların yapısını bozabileceği akılda tutulmalıdır.

• Alkollü içecekler de bu kategoride kabul edilmeli ve ilaç içerken alkol alınmamalıdır.

• Sodalı içeceklerin de yapısı asidik karakter taşıyan ilaçlarla içilince, ilacın etkisini azaltabileceği ayrıca midede istenmeyen yan etkiler yapabileceği de bilinmelidir.

DOZ AYARINA DİKKAT!

İlaçların yarılanma süreleri, plazma seviyeleri, toksik dozları, yan etkileri etkin tedavi için kullanım sıklığını belirler. Bu nedenle doktor önerisi ile ilaçların tek doz veya gün içinde bölünmüş şekilde kullanımı ile kullanım süresi önem arz eder. Bunun için ilaçların günde kaç kez ve kaç gün boyunca kullanılacağına dikkat edilmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!