Güncelleme Tarihi:
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), 40. yılını özel bir projeyle kutluyor. Dünya çapında tanınan gösteri topluluğu La Fura dels Baus’un İKSV tarafından özel olarak sipariş edilen yeni projesi “İstanbul İstanbul” Haliç Camialtı Tersanesi’nde gerçekleştirecek.
Görkemli sokak tiyatrosu etkinlikleri, dijital tiyatro ve opera yorumlarıyla tanınan dünyaca ünlü La Fura dels Baus topluluğunun İKSV için özel olarak hazırladığı “İstanbul İstanbul” adlı projesinin dünya prömiyeri, 21 Haziran Perşembe, ikinci sahnelenişi ise 22 Haziran Cuma akşamı 21.00’de Haliç Camialtı Tersanesi’nde yapılacak.
“İstanbul İstanbul”dan notlar
La Fura dels Baus, “İstanbul İstanbul” gösterisinde İstanbul’un güzellikleriyle beslenen İKSV’nin 40 yıllık zaman sürecindeki yolculuğunu kendi diliyle anlatmaya hazırlanıyor. Bu özel gösteride kocaman bir top içinde gökyüzünde salınan oyuncular, Haliç’e tepeden bakan bir uçan at ve 60 kişinin birbirine iplerle bağlı olduğu insan kulesi coşkuyla izlenecek.
Gösteri sırasında, tiyatro sanatçısı Tilbe Saran’ın yüzünün yansıtılacağı 9 metre boyunda bir dişi kukla İstanbul’la ilgili bir şiiri seslendirirken; dev bir kum saatinin ve 4 vincin üzerinde yer alan, İKSV’nin de logosunu oluşturan lale kostumlü dansçılar Ayrin Ersöz’ün hazırladığı özel koreografilerle gösteri boyunca seyircilerle olacak. Sumru Ağıryürüyen’in de şarkılarıyla eşlik gösteride ayrıca İKSV Stüdyo ekibi Selçuk Metin ve Erman Pehlivan tarafından hazırlanan ve Selçuk Metin’in çektiği İstanbul fotoğraflarından oluşan videolar da gösterilecek.
La Fura dels Baus kimdir?
La Fura dels Baus, 1979 yılında Barselona’da sokak tiyatrosu topluluğu olarak kuruldu. Topluluk, yıllar içerisinde kendi teatral tarzları “fura dilini” (llenguatge furer) tiyatro terminolojisine kazandırdı. Bugüne kadar, açık alan gösterileri, dijital tiyatro ve sokak tiyatrosundan operaya uzanan birçok alanda 5 kıtadaki 250 şehirde sayısı 3 milyonu aşan bir izleyici kitlesine 3 binden fazla gösteri sergileyen topluluk disiplinlerarası, yeni teknolojiyi entegre eden, izleyiciyle oyuncunun arasındaki sınırları kaldıran ve mekânın mimarisini dikkate alan özgün ve çarpıcı performanslarıyla tanınıyor.