İkna Etme Yöntemleri Ve Teknikleri Nelerdir? Etkili İkna Etme Becerileri

Güncelleme Tarihi:

İkna Etme Yöntemleri Ve Teknikleri Nelerdir Etkili İkna Etme Becerileri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2022 16:00

Karşı tarafı bir şeyin gerçek ya da yalan olduğuna inandırmaya ikna denir. İkna, aynı zamanda bir teklifi ya da öneriyi kabul ettirmek demektir. Bu konuda başarılı olan kişiler "ikna kabiliyeti yüksek" olarak nitelendirilir. İkna etme yöntemleri ve teknikleri nelerdir? Karşı tarafı ikna etmek için nelere dikkat edilmeli ve nelerden kaçınılmalı ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Hem sosyal yaşamda hem de iş hayatında ikna yöntemlerine gereksinim duyarız. Özel hayatımızda birlikte vakit geçirdiğimiz insanlarla daha sağlıklı iletişim kurmak için ikna kabiliyetimizin yüksek olması gerekir. İkna becerisi yüksek kişiler pazarlama, halkla ilişkiler ve reklam sektöründe çok daha başarılı olurlar.

İkna Etme Yöntemleri Ve Teknikleri Nelerdir?

1- Algı yaratma:

Sadece bedensel ihtiyaçlar ve çevresel etkiler, aldığımız kararları etkilemez. Bir kararın olumlu ya da olumsuz yönde olacağını, çoğu zamanda içinde bulunduğumuz ruh hali belirler. Bu nedenle bir kişiyi ikna etmek istediğimizde ilk yapmamız gereken şeylerden biri algı yaratmaktır.

Sunacağımız teklifin karşı taraf için de çok cazip olduğunu ona hissettirmeli ya da göstermeliyiz. Sunulan teklif kabul edildiği takdirde Sadece teklif edenin değil kabul edenin de bundan mutlu olacağını ispatlamamız gerekir.

Haberin Devamı

2- Alternatif oluşturma:

Bir öneri sürekli aynı cümlelerle sunulursa, bu karşı tarafın sıkılmasına ve kendisini iletişime kapamasına neden olabilir. Bu nedenle en etkili ikna yöntemlerinden bir diğeri alternatif oluşturmaktır.

Örneğin arkadaşını birlikte dışarı çıkmaya ikna etmeye çalışan kişi sadece "Hadi dışarı çıkalım" ya da "dışarı çıkalım mı?", tarzında cümleler kurmak yerine "Bowling oynamaya gidelim mi", "vizyonda çok güzel filmler var, sinemaya gitmek ister misin?" ya da "biraz dolaşmaya ne dersin" gibi farklı cümleler kumalıyız.

Bir teklifte mümkün olduğunca fazla alternatifle sunmak, karşı tarafın çok daha kolay ve hızlı bir şekilde ikna olmasını sağlar.

3- Olumlu ifadeler kullanmak:

''Sence de öyle değil mi?'' ya da ''sen de takdir edersin ki'' gibi hem olumlu hem de destekleyici ifadeler kullanmaya özen gösterilmelidir.

4- Lafı çok uzatmamak:

Sözü çok fazla uzatmak kişinin konudan uzaklaşmasına neden olur. Çok fazla uzatmadan direkt konuya girmek çok daha mantıklıdır.

Etkili İkna Etme Becerileri

1- Önemli şeyler sanal ortamda yazışarak ya da telefonla konuşulmamalıdır. Yüz yüze kurulan diyaloglarda karşı taraf mimiklerinizi görebilir. Bu da çok daha sağlıklı bir iletişim kurulmasını sağlar.

Haberin Devamı

2- Çok fazla gerekçe ve neden gösterilmemeli. Kişiyi bir şeye ikna etmeye çalışırken çok fazla gerekçe sıralamak, şüphe uyandırır. Bu nedenle ''mutlaka yapmalıyız'' ya da ''gitmezsek olmaz'' gibi kesin ve net ifadeler yerine ''gidersek daha iyi olur'' ya da ''denemeye değer'' gibi daha nahif ifadeler tercih edilmelidir.

3- Bazı durumlarda kişinin önerilen şeyi reddetmesinin temel nedeni özgüven eksikliği ya da kaygıdır. Bunu hissettiğiniz anda karşı tarafı motive edici ve cesaretlendirici cümleler kurmaktan çekinmeyin. Ancak bu şekilde karşı tarafın özgüvenini yerine getirebilir ve teklifi kabul etmesini sağlayabilirsiniz.

4- Bir kişiyi ya da topluluğu ikna etme konusunda "yapılması" gerekenler kadar "yapılmaması" gerekenler de son derece önemlidir. Öncelikli olarak "ikna" ile "ısrarın" birbirinden çok farklı şeyler olduğunu kavramak ve buna göre hareket etmek gerekir.

Haberin Devamı

Çoğu zaman ısrarcı bir tutum sergilemek ikna olma ihtimali yüksek olan kişilerin bile mevcut öneriden ya da tekliften soğumasına neden olur. Bu nedenle, konu ne olursa olsun ısrarcı bir tutum sergilemekten kaçınmamalı, üsteleyerek ya da aynı teklifi yineleyerek karşı tarafın üstünde baskı kurmaya çalışılmamalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!