İkiz bebek annesi ile çok özel bir röportaj

Güncelleme Tarihi:

İkiz bebek annesi ile çok özel bir röportaj
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

İkiz bebek sahibi olmanın güzellikleri olduğu gibi pek çok zorlukları da var!

Haberin Devamı

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz zaman içinizi inanılmaz bir sevinç kaplar. Peki ya daha da heyecan verici bir haber alıp iki bebek beklediğinizi öğrenirseniz...

İkiz bebek sahibi olmanın güzellikleri olduğu gibi pek çok zorlukları da var. İkiz gebelik, bebeklerin bakımları ve gelişimleri ilgili merak ettiğimiz her şeyi şu anda iki yaşında olan Mina ve Can bebeklerin annesi Nadya Özmen'e danıştık.

Mina ve Can planlı bebekler miydi?
Evet... Geç evlendiğimiz için eşim ve ben hemen çocuk sahibi olmayı istedik. İkiz olmaları ise bizim için tam bir sürpriz oldu. Birinin kız diğerinin ise erkek olduğunu öğrenince daha çok sevindik. İşte bunu planlamıştık!

Hamileliğiniz nasıl geçti? İkiz gebelik zor mu?
Hamileliğimin pek de rahat geçtiği söylenemez. Çok hızlı bir şekilde kilo aldım. Hamileliğim yaz dönemine geldiği için sıcaklar beni çok rahatsız etti. Dördüncü ayda her iki elimde de sinir sıkışması oldu. Bu yüzden devamlı el korsesi kullanmak zorunda kaldım. Ayaklarımda ise oluşan ödemden dolayı şişme oldu. İnanamayacaksınız ama ayak numaram otuz yediyken doğumdan sonra kırk iki oldu! Her kadının hamileliği bence kendine hastır, zorluk kişiden kişiye değişir. Bazı anne adayları çok rahat bir hamilelik geçirip, bebeklerini olması gereken zamanda ve kiloda dünyaya getiriyorlar. Ama benim gibi hamileliğini zor geçiren anne adaylarının sayısı da oldukça fazla.

Bebekler kaçıncı haftada dünyaya geldi?
32. haftada dünyaya geldiler... 28 haftalık hamileyken açılmadan dolayı hastaneye yattım. İçerde mümkün olduğu kadar uzun kalabilmeleri için geri kalan süreci hastanede doktor kontrolünde geçirdim.

Ne kadar süre küvezde kaldılar?
Mina üç hafta, Can ise 2 hafta küvezde kaldı.

O dönem sizin için çok zor geçmiş olmalı, bir anne olarak psikolojiniz nasıldı?
Evet, pek de iyi olduğu söylenemez. Sevinci ve hüznü aynı anda yaşıyordum. Bebek sahibi olmuştum ama onlara dokunamıyordum, kucaklayamıyor ve tutamıyordum. Ben hastaneden çıkarken onları orada bırakmak ve yalnız gelmek bana çok acı veriyordu.

İkizler eve geldikten sonra hayatınızda neler değişti?
Her şey değişti! Artık onların kuralları vardı. Onlar için nasıl rahat, uygun, iyi ve güvenliyse ona göre bir düzen kurduk. Her şey onlara göre ve onlar için. Hayatımızda en önce onlar geliyor...

İkiz bebeklere bakmanın zorlukları nelerdir?
Eğer anne tek başına bakıyorsa her açıdan çok zor. Yardım almak şart; hem annenin ruh sağlığı için hem de bebeklerin gelişimleri için. Dışarı çıkarmak, doktora götürmek, banyo yaptırmak, yemek saatlerini ve uyku düzenlerini ayarlamak (ya da birini uyuturken diğerinin uyanması gibi) çok zor olabiliyor. Uzun yola ya da tatile çıkarken yapılan hazırlıklar gibi örnekleri çoğaltabiliriz... Bir çocuk için yapılan rutin hazırlıklar ve gündelik bakımlar iki çocukla zorluklar zinciri haline gelebiliyor.

Bu dönemde ailenizin ve eşinizin desteği nasıldı?
Eşim her konuda bana çok destek verdi. Arada isyanlar olmadı değil ama hamile olduğumu öğrendiği ilk andan itibaren tüm doktor kontrollerimde yanımdaydı. Hastanede geçirdiğim otuz beş gün boyunca geceleri eşim yanımda kaldı. Bebeklerin banyosu, mama yedirme, alt6 değiştirme, uyutma ve giydirme gibi her konuda bana yardımcı oldu. Çocukların da onun bu yakın ilgisini çok iyi algılayarak ve hissederek büyüdüklerine inanıyorum. Şu anda babayla aralarında çok güçlü bir bağ var. İyi bir babaya sahip olduğumuz için çok mutluyuz.

Şu anda birbirlerine karşı tutumları nasıl?
Şu anda iki yaşındalar. Kıskançlık, kavga ve birbirlerini itip ellerinden oyuncak alma gibi tutumlarımız son hız devam ediyor... Arada birbirlerine sarılıp yerde yuvarlanmıyor da değiller. İşte en zevklisi o anlarını seyretmek!

Büyüme süreçlerini bize anlatabilir misiniz?
İki yaşlarına yeni girdiler. Küçük doğdukları ve küvezde kaldıkları için büyüyüp normal bir bebek kıvamına gelene kadar zorluklar yaşadık... İşitme testleri, göz muayeneleri, kalça çıkıklığı kontrolleri derken büyüyüp kilo almaları için geçen süreyi hiç unutamıyorum. Her gün öğün saatlerini ve ne kadar mama yediklerinin çizelgesini yapardım. Birisi az yese ye de yediğini çıkartsa çok üzülürdüm... Ama çok şükür ki şu anda iki yaşındalar ama üç yaşındaki bir çocuğun kilo ve boy ölçülerine sahipler. Kocaman oldular ve yaşanan zorluklar da yavaş yavaş geride kaldı...

Şu anda uyku ve yemek alışkanlıkları nasıl?
Gündüz öğle uykularımız devam ediyor; iki saate yakın uyuyorlar. Akşam en geç dokuz buçukta uyumuş oluyorlar ama gece nöbetlerimiz devam ediyor. Gece üç dört defa uyanıyorlar. Yemek alışkanlığı ise en zoru galiba, çünkü hala katı bir şey yiyemiyorlar. Püre haline getirip yediriyoruz sanırım bu bir süre daha devam edecek.

İkiz annelerinin işlerini kolaylaştırmaları için ne gibi yöntemler önerirsiniz?
Bebekler için, özellikle mama yiyen bebekler için gece yatmadan ısıtıcıya mama suyu hazırlayıp bırakmak çok basit ama hayat kurtarıcı bir yöntem olabilir. Acıkmış ve sabırsız bekleyen bebekler için işi kolaylaştırır. Bir de sokağa çıkarken önce anne hazır olmalı, daha sonra çocukları giydirmeli. Çünkü giyinip hazır bekleyen çocuk bir süre sonra terleyip sıkılmaya başlıyor.

İkiz annelere tavsiyeleriniz nelerdir?
Tadını çıkarmak! Öncelikle bunu önerebilirim. Zaman çok hızlı geçiyor, bazı şeyleri kaçırabiliyoruz. Koşturmaca ya da bazı şeyleri yetiştirme telaşı insanı çok yoruyor... Bu yorgunlukla da zaman akıp gidiyor. İlk başta aynı anda iki çocuk büyütmek fikri çok zor gelebilir. Ama telaşa kapılmadan çocuklarımızı büyütmenin mutluluğuna varmalıyız ve bu şansın tadını çıkarmalıyız çünkü bizler seçilmiş ve çok özel anneleriz...

Bu güzel röportaj için çok teşekkür ederiz Nadya Hanım. Bebekleriniz ile mutlu ve sağlıklı bir hayat dileriz...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!