İki Kardeş Arası İdeal Yaş Farkı 7-8

Güncelleme Tarihi:

İki Kardeş Arası İdeal Yaş Farkı 7-8
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2011 15:00

İkinci çocuk için arayı çok açmayın!

Haberin Devamı

İlk çocuğundan sonra ikinci ya da üçüncü çocuğunu dünyaya getirmeyi düşünen ailelere, kardeşler arasındaki olması gereken ideal yaş farkı ve çocukların olası tepkileri hakkında bilgi veren Psikolog Özlem Özden Tunca, aradaki yaş farkının çok olmasının da dezavantajlarını anlatıyor.

"Hemen her sorumlu ebeveyn; ikinci bir çocuk daha dünyaya getirmeyi düşündüğü andan itibaren bunun ilk çocuğu için ne kadar doğru olacağı, kendi hayatlarında ne gibi değişiklikler yaratacağı, maddi ve manevi külfetinin ne olacağı vb. gibi soruları da kendisine sormaya başlar. Ya da bazı ebeveynler “Nasıl olsa çocuk doğduğunda kısmetiyle gelir” diyerek sorulamadan hemen karar verirler.
Çocuk daha dünyaya gelmeden önceki annenin ve yakın çevresinin psiko-sosyal durumu, hem dünyaya yeni gelecek bebeği, hem evin diğer çocuklarını hem de ebeveyni çok etkileyecektir. Bu dönüm noktasının nasıl atlatılacağında; kardeşin yaşı, cinsiyeti, ailenin çocuk yetiştirme tarzı, sosyal çevresi ve bireysel özellikleri tabii çok önemli."

Haberin Devamı

Kardeşler Nasıl Etkileniyor?

"Çocuklar muhakeme yeteneğini yani iyiyle kötüyü, doğruyla yanlışı, gerçekle gerçek olmayanı 8-9 yaşında ayırt etmeye başlarlar. Hatta bu özelliğin gelişmesi çoğu kez 11-12 yaştan sonrasına denk gelir.

Özellikle 3-6 yaş arasında çocukların kendi hemcinsi olan ebeveyni model alma ve böylelikle uygun cinsel kimliğini oluşturma, karşı cinsiyetteki ebeveynle de arasında özel bir bağ oluştuğu bilgisinden hareketle de bu dönemde yeni bir kardeşin doğumuyla bunları doyasıya yaşama imkanından mahrum olması bazı davranış sorunları geliştirmesine yol açabilecektir. Ve bu dönemin oyun çağı olması, çocuğun hem ebeveyni hem yaşıtlarıyla oyun oynama ihtiyacını yeterince giderebilmesi için ebeveynine özel olarak ihtiyacı devam etmektedir."

Kardeş için İdeal Yaşlar 7-8

"Bu dönemde yani 0-6 yaşta yeni gelecek bir kardeş, anne ve babanın ilgisini zorunlu olarak kendine çekeceğinden ve büyük çocuk bunu muhakeme edecek olgunluğa henüz erişmediğinden sorunlar daha da büyüyebilecektir. Ayrıca çocukların okula 6-7 yaşlarında başlamaları sebebiyle ve hayatlarının yine dönüm noktalarından biri sayılabilen bu dönemde de en azından okula uyum sürecini tam anlamıyla tamamladıktan sonra kardeş doğumu gibi yeni bir değişikliği kabul etmeleri daha kolay olacaktır. Bu sebeplerle bir çocuk yaklaşık 7-8 yaşlarındayken yeni bir kardeşin gelişini daha sağlıklı karşılayabilir diyebiliriz.

Yeni bebek yaklaşık 2 yaşına geldiğinde yani sosyalleşmeye yoğun olarak başladığı bir dönemde, büyük olan kardeş 9-10 yaşlarında olacağı ve çocukluk dönemi hala sürdüğü için paylaşımları olabilecektir." 

Arayı Çok Açmayın!

"Yaş farkı 12-13‘ü geçtiğinde ergenlik dönemine giren büyük çocuğun, arkadaşlık kurma ve paylaşımlarda bulunma anlamında küçük kardeşle ortak noktaları çok azalacaktır. Ergenlik döneminin kendine has özellikleri sebebiyle tepkileri, daha sert olabilecek ve yeni bebeğe odaklanan ebeveyn büyük çocuğun bu problemli ve doğru yönlendirilmeye ihtiyacının en çok olduğu dönemde devre dışı kalabilecektir." 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!