Ihlamur, ayva biraz da bal!

Güncelleme Tarihi:

Ihlamur, ayva biraz da bal
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2012 09:00

Neye iyi geliyor dersiniz?

Haberin Devamı

Kış aylarında hastalıktan korunmak için ve iyileşme sürecinde kullanılan ilaçların yanı sıra içilen bitki çayları da iyileşmede yardımcı oluyor. Farmakolog ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, öksürükte yatıştırıcı ve boğazı yumuşatmak için ıhlamur çiçeği ve ayvanın birlikte kullanılmasının yararlı olacağını, tatlandırıcı için de balın tercih edilmesinin faydalarını anlatıyor.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada’nın yürüttüğü farklı bir çalışmanın sonucunda ıhlamur içerisindeki bileşenlerden bazılarının (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, bazı bileşenlerin (müsilaj) de boğazı yumuşatması neticesi boğazda tahrişi önlediğini ve bu suretle soğuk algınlığı şikayetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı olduğunu ortaya konulmuştur.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Erdem Yeşilada, soğuk algınlığı hissedildiği dönemlerde öksürükte yatıştırıcı ve boğazı yumuşatmak için ıhlamur çiçeği ve ayvanın birlikte kullanılmasının yararlı olacağını söylüyor. Ayva meyvesi ve yaprakları da taşıdığı bileşenleri nedeniyle öksürüklerde tedaviye yardımcı oluyor. Bilhassa ıhlamur ile birlikte hazırlanan çayın hem lezzetinin hem de etkinliğin artmasını sağlıyor. Yeşilada, ayva ve ıhlamur karşımınından elden edilen çaya tatlandırıcı şeker yerine istenirse bal ilave edilmesinin daha uygun olacağını, bu sayede öksürüğün ve diğer soğuk algınlığı belirtilerinin daha etkili bir şekilde kontrol altında tutulabileceğini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!