Güncelleme Tarihi:
Genetik faktörler, beslenme ve tıbbi geçmiş yaşanan sorunların ortaya çıkma yaşını ve derecesini belirler. Son yıllarda, bu tür sorunların çözümü ve tedavisinde Co2 Lazer yeni bir tedavi yöntemi olarak jinekolojide kullanılmaya başlandı ve etkin sonuçlar elde edildi. Karbondioksit Lazer 10.600 Nm dalga boyu ile cildin orta tabakası olan dermisin en derin kısımlarına nüfuz edebilmekte. Bu sebeple Dermatoloji /Jinekoloji ve Cerrahi alanlarda yaygın olarak kullanılmakta. Yakın dönemde ise Karbondioksit Lazerlerin doku düzeyindeki yan etkilerini neredeyse sıfıra düşüren Fraksiyonel Karbondioksit Lazer geliştirildi.
Avdıcı, hastane yatışı gerektirmeyen, günübirlik tedavi planı ile gerçekleştirilen Fraksiyonel Karbondioksit Lazer işlemlerinin en önemli özelliklerinden birinin ağrısız bir uygulama olduğu için anestezi gerektirmemesi olduğunu söyledi. Tedavi sonrası ödem ve kızarıklık için buz uygulamasının yeterli olduğu, gebelik ve emzirme dönemlerinde lazerin uygulanmadığını dile getiren Op. Dr Feride Avdıcı, Jinekolojik Karbondioksit Lazerin kullanım alanlarını sıraladı.
* İnkontinans (İdrar kaçırma) tedavisi: Özellikle kilo alma, doğum vb.belirli nedenler sonrasında oluşan anatomik değişikliler sonucu karın içi basıncın arttığı durumlarda, idrarını tutamama durumudur. 40 yaş üzeri kadınlarda sık karşılaşılan bir sorundur. Jinekolojik Fraksiyonel karbondioksit lazer yöntemi idrar tutulumunda önemli rol alan idrar yolu ve mesane etrafındaki kollojen üretimini arttırarak tedavide kendine yer bulmuştur. Şiddetine ve kişisel özelliklere bağlı olarak 1-3 kür uygulamalar ile % 50-80 oranlarında memnuniyet elde edilmektedir.
* Vajinal sıkılaştırma, esnekliği arttırma: Doğum yapan kadınların bir bölümünde vajinal gevşeklik ve buna bağlı olarak vajinal sıkılıkta azalma ve vajinal duvar his duyusunda azalma ortaya çıkabilmektedir. Tedavide cerrahi vajinoplasti yöntemlerine iyi bir alternatif olarak jinekolojik karbondioksit lazer uygulanabilmektedir. Ağrısız bir işlem olduğundan anestezi ve hastanede yatış gerektirmemektedir
* Vajinal kuruluğun azaltılması: Menopozla birlikte kadınların büyük kısmında vajinal kuruluk sorunu ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni yetersiz vajinal sekresyondur. Bu durum gerçekleştiğinde kadınlarda ağrılı ilişki veya kanama gibi sorunlar karşımıza çıkmaktadır. Tedavisinde bazı medikal kremler kullanılmasına karşın geçici rahatlamalar sağlamaktadır. Lazer yöntemi ile uygulanan tedavide ise daha uzun süreli sonuçlar alınır. Ayrıca vajen PH sı düzenlenerek enfeksiyona yatkınlık ortadan kaldırılır.
* Vajinal akıntı tedavisi
* Kronik ve tedaviye dirençli vajinal enfeksiyonların tedavisi
* Vajinal dokuda kolojenleri yapılandırma
* Skar tedavisi
* Nevüs ve siğil tedavisi
* Stria tedavisi (gebelik çatlağı)