Güncelleme Tarihi:
Zayıflamanın sınırı, sağlıklı kiloyu iyi bilmekten geçiyor. İdeal kilo, kişinin kendisini iyi hissettiği sağlıklı kilodur. İdeal kiloyu saptamada da pek çok formül kullanılıyor. Bu formüller hakkında Uzman Diyetisyen Fatoş Özcan, bilgiler veriyor.
Beden-kitle indeksi (BKİ) adı verilen formül çok pratiktir. BKİ, vücut ağırlığının (kg), boyun karesine (m²) bölünmesi ile hesaplanır. Bu değer yaş ve cinsiyetten bağımsızdır. Sağlık otoriteleri, BKI değerlerini, normal kilolu, fazla kilolu ve obez şeklinde gruplara ayırmıştır. Kişi, beden kitle indeksi 21-25 oluncaya kadar zayıflayabilir.
Hızlı zayıflamak isteyen kişinin yediğini azaltmak yerine, hareketini düzenli olacak şekilde artırması gerekiyor. Çok düşük enerjilerle ya da aç kalarak yapılan uygulamalar bir müddet sonra iştah kaybına, tekrar kilo alma korkusu ise yememeye ve kusma eylemlerine dönüşebiliyor. Uzman Diyetisyen Fatoş Özcan bunun nedenini şöyle açıklıyor:
“Yeterince gıda almayan veya düzensiz beslenenlerde, gerekli enerji ve besin öğeleri yerine konmadığından, iyi düşünce-doğru karar alma yetisi bozulur, mutsuzluk, çarpıntı, isteksizlik, halsizlik (demir ve B grubu vitaminlerin eksikliği nedeniyle) gibi belirtiler artar. Daha ilerisi yeme bozukluğu olan ve sonucu ölümle bile sonuçlanabilen aneroksia nervoza veya bulimia nervoza gibi mutlaka hastanede tedavi edilen hastalıklara dönüşebilir.”
Şok diyetlere “hayır”
Bilinçli olarak diyet yapılmadığı takdirde bu tip birçok hastalıkla karşılaşmak mümkün. Bu nedenle, “şok diyetleri” uygulamak kesinlikle doğru değildir. Çok düşük kalorili veya gün boyu tek tip gıda yemek çok yanlıştır. Çünkü hem sağlığımız bozulur, hem de vücudumuzdan yağ yerine kas ve kemik kitlemiz eksilir. Protein ağırlıklı veya proteinle karbonhidratı karıştırmayan diyetler de zararlıdır. Çünkü süt ya da yoğurt yediğimizde hem protein hem de KH ve yağ yemiş oluruz. Sık kilo verip alarak bazal metabolizmamızın da dengesini bozarız. Şok diyetler insan doğasına aykırıdır.
Bu önerileri atlamayın!
* Öncelikle diyetinizi düzenleyen kişiyi doğru seçin. Kararlı ve sabırlı olun. Hedef kilonuzu 5’er kg olarak 1- 2 aylık sürelere bölün.
* Şeker ve şekerli yiyeceklerden sakının.
* Az ve uygun yağ tüketin, salatalarınızı asla yağsız yemeyin.
ARA ÖĞÜNLERDE RAHATLIKLA TÜKETEBİLECEĞİNİZ KUSKUS SALATASININ PRATİK TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!
* Şarküteri ürünlerinden sakının.
* Tuzu az tüketin.
* İçeriğini bilmediğiniz hazır gıdaları tüketmeyin, etiket bilgilerini sorgulayın.
* Günde 2–2,5 litre su tüketin, susamadan da su için.
* Az ve sık beslenin, asla öğün atlamayın, iyi çiğneyin.
* Fast-Food tüketimine dikkat edin.
* Kahvaltı yapma alışkanlığı edinin.
* Alışverişi listesiz ve açken yapmayın.
* Aktif olun, aktivitelerinizi düzenli ve ritmik yapın.