İçimde doymayan bir dev var!

Güncelleme Tarihi:

İçimde doymayan bir dev var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2013 00:00

Sofradan daha yeni kalktınız ama tekrar midenizde bir açlık mı hissediyorsunuz?

Haberin Devamı

Bazen sofradan daha yeni kalktıktan kısa bir süre sonra bile acıkabiliyoruz. O zaman “Acaba ben de bir sorun mu var?” diye düşünmeye başlıyoruz. Diyetisyen Ayşe Korkmaz, kendinizde bir suç aramamanız gerektiğini bu noktada öğünlerinizde tükettiğiniz yiyecek ve içecekleri gözden geçirmenizde yarar olduğunu söylüyor.

Vücudumuzun besin alımını kontrol eden mekanizma beynimizde, hipotalamus adı verilen bir bölgedir. Hipotalamus da iki bölgeye ayrılır. Bir tanesi açlık merkezi, bir tanesi de tokluk merkezidir. Bu bölgelerden salgılanan hormonlar, kişilerde besin alımını artırmak ya da azaltmak şeklinde etki gösterir.

Norepinefrin: Protein alımını azaltır, karbonhidrat alımını artırır.

Dopamin: Karbonhidrat alımını azaltır.

İnsülin: Besin alımını artırır.

Haberin Devamı

Glukagon: Besin alımını azaltır vb.

Ayrıca, stres anında iştah artıran hormonların salgılanmasında da artış olmakta ve bununla birlikte besin alımı da artmaktadır.

Açlık Hissimi Nasıl Dindirebilirim?

Açlık hissini dindirmek için posa içeriği yoğun olan tahıllar, taze sebze ve meyveler, kurubaklagiller, fındık, fıstık, tahin, helva ve susam gibi vücudun enerji ihtiyacını karşılayan besinleri tüketmekte yarar var.

- Tahıllar, taze sebze ve meyveler, kurubaklagiller posadan zengin besinler arasında sayılır. Diyette posa alımının artırılmasının besin alımını azaltma yönünde etki gösterdiği söyleniyor. Posanın sindirilmesi ve vücuttan atılması daha uzun sürede olduğu için kişide daha uzun bir süre tokluk hissi yaratıyor. Burada unutulmaması gereken bir nokta ise kişinin posadan zengin bir beslenme uygulamasına engel olabilecek herhangi bir sağlık sorununun olmamasıdır. Örnek olarak; ishal, ülseratif kolit vb…

POSA YÖNÜNDEN ZENGİN BEZELYE İLE HEM TOKLUK HİSSİNİZİ ARTIRIN HEM DE LEZZETLİ BİR MENÜ OLUŞTURUN. PRATİK TARİFİ İÇİN TIKLAYIN.

- Yağlar yapısı nedeni ile kişide tokluk hissi yaratırlar. Yağ içeriği yüksek besinler arasında, yağlı tohumlar (fındık, fıstık gibi), sıvı ve katı yağlar, tam yağlı et, tahin, helva, susam gibi besinler sayılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki fazla yağlı besin tüketimi beraberinde bazı hastalıkları getirir. Kalp ve damar hastalığı, şişmanlık gibi... Bu nedenle yağ içeriği yüksek olan besinler tüketilirken dikkat edilmelidir.

Haberin Devamı

- Posa oranı yüksek olan besinlerin glisemik indeksi düşüktür. Bu nedenle bu besinler daha uzun süre tokluk hissi yaratırlar. Basit karbonhidrat olarak adlandırılan bal, reçel, pekmez, şeker gibi besinlerin G.İ.’i yüksek olduğu için kana çabuk karışmakta ve daha sonra tekrar kişide açlık hissi uyandırmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!