Hürrem Sultan “tükendi”

Güncelleme Tarihi:

Hürrem Sultan “tükendi”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2013 10:20

Uzman Psikolojik Danışman Pınar Kobaş, Meryem Uzerli'nin hastalığını yorumladı.

Haberin Devamı

Muhteşem Yüzyıl’ın merakla beklenen 100. bölümü yayınlanmadı. Bu duruma Hürrem Sultan karakterine hayat veren Meryem Uzerli’nin Berlin’e giderek bir klinikte tedavi görmeye başlaması neden oldu. Uzerli’ye çalışma hayatındaki stresin neden olduğu “tükenmiş sendromu” teşhisi kondu.

Hürriyet’in haberine göre Meryem Uzerli tükenmişlik sendromu yaşıyor. Peki, nedir bu tükenmişlik sendromu? Uzman Psikolojik Danışman Pınar Kobaş, konuyla ilgili bilgiler verdi.

Tükenmişlik sendromu çalışandan beklentinin ya da kişinin kendisinden beklentisinin yüksek olduğu yoğun iş temposunda çalışan kişilerde görülür. Basit bir ifadeyle tükenmişlik sendromu, kişinin iş hayatında pilinin bittiği noktadır. Bu sendromu yaşayan kişi; işine karşı heyecanını kaybeder, iş ortamından soğur, duygu iniş çıkışları yaşar, kendini bitkin, suçlu, çaresiz ve öfkeli hisseder, kendine güveni azalır, yaptığı işe konsantre olamaz, unutkanlıkları artar, intiharı düşünebilir, kendini sürekli yorgun ve halsiz hisseder, uyku problemi, baş ve kas ağrıları yaşar.

Tedavi süreci nasıl ilerliyor?

Tükenmişlik sendromunun tedavisinde iyileşmeye giden yol kişinin sendromun belirtilerine kulak vermesinden ve anlamaya çalışmasından geçer. Aslında tükenmişlik sendromu kişinin şapkasını önüne koyup hayatını, sahip olduğu değerlerini ve hayallerini yeniden gözden geçirmesi ve hayatında gerçekten neyi isteyip neyi istemediği üzerine düşünüp bununla ilgili hayatında değişiklikler yapması için önemli bir fırsattır. Bu süreçte psikolojik desteğin yanı sıra spor, yoga, meditasyon ve nefes çalışmaları kişinin iyileşmesine yardımcı olacak egzersizlerdir. Tükenmişlik sendromu, iş dünyasının ciddiye alması gereken çok önemli bir sorundur. Çünkü bu sendromun kişinin kendisine ve çalıştığı kuruma maliyeti yüksektir. Yapılan araştırmalar iş yerinde bu sendromu yaşayan bir kişi varsa o kişinin şirkette tek olmadığını, mutlaka başkalarının da bu sendromu yaşadığını göstermektedir. Bu yüzden işverenlerin de çalışma şartlarını yeniden gözden geçirmesi ve değişiklikler yapması çok önemlidir.

Hazırlayan: Merve Hazinedaroğlu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!