Güncelleme Tarihi:
Cinsel yolla bulaşan virütik hastalıklar içerisinde HPV (Human Papilloma Virüs) enfeksiyonları en sık görülen hastalıkları oluşturur.100’den fazla çeşidi olan HPV, virüs ailesinin 30 kadar türü genital bölgeye yerleşmeyi sever ve genellikle cinsel yolla bulaşır.
Genital bölgeye yerleşen HPV virüsü, bir şekilde vücuda girdikten sonra olabilecek birkaç şey vardır:
1- Virüs hiçbir klinik belirti oluşturmadan bağışıklık sistemi tarafından yok edilebilir.
2- Bazı klinik veya laboratuvar bulguları ortaya çıkabilir.
3- Bu lezyonların iyileşmesi genel kuraldır. Vücudun bağışıklık sisteminin bu lezyonları temizlemesi 4-20 ay kadar zaman alır. Virüsün vücuttan temizlenemeyip kalması az rastlanan bir durumdur.
4- Yüksek riskli HPV’ler ile enfekte olup, vücudun bağışıklık sisteminin bu virüsü vücuttan temizleyemediği durumlarda, hücresel değişikliklerin ilerleyip kanser öncesi lezyonlara ve kansere dönüşmesi ihtimal dahilindedir. HPV virüsünün alınması ile kanserin oluşması arasında 10-20 sene geçebilir. Yüksek riskli HPV enfeksiyonlarının çoğu bu aşamaya gelmeden vücudun bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılır.
Genital bölgede siğilleri olanların siğiller tamamen kaybolana kadar cinsel ilişkide bulunmamaları yerinde bir davranıştır. Eğer ilişkide bulanacaklarsa ilişki sırasında prezervatif kullanılması önerilir. Fakat bu %100 bir korunma sağlamayacaktır; çünkü prezervatifin örtmediği alanlara da hastalık bulaşabilir.
Uzun süreli bir partnerle ilişkisi olanlarda eğer çiftlerden biri HPV virüsü ile enfekte ise diğerinin de enfekte olma olasılığı çok yüksektir. Fakat bu çiftlerin her ikisi de HPV taşıdığı halde ilişki sırasında prezervatif kullanmaları durumunda hastalığın vücuttan temizlenme sürecinin kısaldığını gösteren yayınlar bulunmaktadır.
Düzensiz bir seks hayatınız varsa ve farklı bireylerle ilişkiye giriyorsanız, bu kişilerin HPV ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkları taşıyabileceklerini peşinen kabul etmeli, ilişkide kondom kullanmalısınız. Toplumda tek eşliliğin teşvik edilmesi de cinsel hastalıkların yayılma hızını azaltmada etkili olabilecek tedbirlerdendir.
Jinekolog Op. Dr.
Hüseyin Şenyurt