Hokka gibi bir burnun sırrı

Güncelleme Tarihi:

Hokka gibi bir burnun sırrı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2012 11:15

Burun estetiği hakkında tüm merak edilenler...

Haberin Devamı

Burun estetiği ve özellikle işlevsel burun estetiği konusunda Kulak–Burun–Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Cem Erdurak, hokka gibi bir burun sahibi olmak isterken standartlaşan insanlardan olmamanız için sizleri bilgilendiriyor.

Estetik ameliyata Türkiye halkının bakışı nasıl?

Günümüzde burun estetiği global olarak çok yaygınlaştı ve ister istemez muhafazakar bir toplum olmamıza rağmen Türkiye’de de oran git gide artıyor. Özellikle Akdeniz, Karadeniz ve Orta doğu kökenli insanlarda burun yapısının daha iri ve kemikli oluşu estetik bakışta bu operasyonlara talebi arttırıyor. Türkiye’de bu zonda yer alan bir ülke olarak bu popülariteden etkileniyor.

Bu operasyona talepte kadın-erkek oranı nasıl?

Aslına bakılırsa son yıllarda erkeklerden gelen estetik burun operasyonu talebi ciddi oranda arttı. Reel oranlarda ise halen kadınların talebi daha fazla.

Haberin Devamı

Hastaların kaçı ne istediğini biliyor?

Hastaların birçoğu kararlı geliyorlar, bunların yanında kararsız kalmış bir grup da var tabi. Kararlı grubu ise ben iki ayrı sınıfa ayırıyorum, birincisi elinde fotograf alıp ben bu burunu istiyorum diye gelen grup ki bunlara aslında ne istediğine karar vermiş gibi görünen kararsızlar diyorum ben çünkü talepleri hiçbir zaman cerrahın yapabilecekleri ile örtüşmüyor. İkincisi ise yüzüne uygun burunu isteyenler ki esas kararlı grubu oluşturuyorlar. Kararsızlar ise en az beş cerraha muayene olmuş ve elinde birkaç fotograf ile gezinen kişiler.

Nasıl bir burun yapılmalı peki?

Bu konuda benim görüşüm burunun fonsiyonel, nefes almaya yarayan, havayı süzen ve ısıtan bir organ olduğunu göz önünde bulundurup öncelikle fonsiyonel ve sonrasında estetik bir buruna sahip olmak. İdeal olan ise her ikisini de bir arada yapabilmek.

Fonksiyonel bir burun nasıl sağlanır?

Fonsiyonel burun nefes alıp verirken zorlanmayan, burun içinde kabuklanmaların olmadığı, doğal ritmini devam ettiren bir burundur. Bunun sağlanmasında özellikle burun kanatları, burun orta çatısı ve septum adını verdiğimiz, burunun içinde yer alan burun orta direğinin rolü büyüktür. Ameliyatlarda bu yapılarda fazlalık, eğrilik ya da eksiklik varsa bunu düzeltiyoruz ve fonksiyonel nefes alan bir burun kazandırıyoruz.

Haberin Devamı

Estetik burun nasıl olmalı?

Estetik burun yüz şekline uygun, karşıdan bakıldığında cerrahi bir müdahele geçirmiş olduğu anlaşılmayan bir burundur bence. Güzellik kavramı her ne kadar standardize edilmeye calışılmışsa da halen görece bir kavramdır. Bu yüzden doğal görünen herşey bence güzel olandır. Örneklemem gerekirse kadınlarda fazla kavisli bir burun ya da normale göre çok kalkık bir burun ucu görüntüyü doğallıktan yapaylığa taşımaktadır.

Ameliyat öncesi hastanızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ben öncelikle görüşmeye gelen hastamın isteklerini ve beklentilerini dinliyorum, sonrasında hastamın resimlerini çekiyorum ve kulak burun boğaz muayenesini yapıyorum. Muayenede fonksiyonel açıdan değerlendirmem de ‘burun içi eğrilik var mı, orta çatı genişliği ve desteği yeterli mi ve burun içi konka adını verdiğimiz yapıların boyutları nasıl’ı değerlendiriyorum. Buna göre yapacağım müdaheleleri kafamda belirliyorum. Sonrasında esetetik açıdan buruna bakıyorum. Burun cildi ince mi kalın mı, burun genişliği nasıl, burun ucunun şekli ve burun kemiklerinin yapısı kalın mı incemi? Bunların sonunda yapacağım ameliyat kafamda beliriyor ve hastama bunu anlatıyorum. Sonrasında kafamda beliren şekli photoshop ile bilgisayara aktarıyorum ve bunu hastama gösteriyorum. Hastam ile ortak paydada buluştuğumuz anda ameliyat tarihini belirliyoruz.

Haberin Devamı

Ameliyat mevsimsel olarak ne zaman olunmalı?

Mevsim olarak çok büyük farklılıklar yok, her zaman bu operasyon yapılabilir ancak yazın çok sıcak zamanlar hasta konforunu azaltıyor.

Ameliyat ne kadar sürüyor?

Yapılan burunun özelliğine göre bu operasyonun süresi 1,5 saat ile 2,5 saat arasında değişmekte.

Ameliyat sonrası nekadar hastanede kalınıyor?

Hastanede 1 gece kalmak yeterli. Eğer hastamı sabah erken ameliyat gercekleşir ise aksam taburcu olabiliyor.

Ameliyat sonrası ağrı, şişlik ve morluklar oluyor mu? Ne kadar sürüyor?

Ameliyat sonrası morlukların olması hastanın cilt yapısına, cerrahi aletlerin yapısı ve operasyon süresi ile değişkenlik gösteriyor. Ben genellikle burun kemiğini düzeltirken ince cerrahi aletler tercih ediyorum, operasyondan 5 gün önce ve operasyondan sonra bir hafta boyunca özel bir morluk önleyici krem kullandırıyorum ayrıca operasyon biter bitmez soğuk uygulamaya başlatıyorum. Bu şartlar altında çok hafif şişlik ve morluklar ile operasyon sonrası dönem atlatılıyor. Bu dönem yaklaşık 4 gün ile 5 gün kadar sürüyor. Ağrı ise çok az oluyor ya da neredeyse olmuyor. Bunun için uygun ağrı kesiciler öneriyorum.

Haberin Devamı

Burun alçısı kullanıyor musunuz?

Operasyon sonrası burun büyüklüğüne göre çeşitli boyutlarda üretilmiş termal splint adı verilen özel alçılardan kullanıyorum. Alçı operasyon sonrası yaklaşık 7 ile 10 gün arası kalıyor. Alçıyı aldıktan sonra burun cildinin daha iyi toparlamasını sağlayan ve ödemi azaltan cilt rengi burun bantları koyuyorum ve bunları da en az 7 gün tutuyorum

Burun ucunda dikiş oluyor mu?

Eğer operasyonda burun tipine müdahele edeceksem burun ucuna dikiş kullanıyorum, eğer burun tipine mudahele gerekmiyorsa operasyonu kapalı yöntemle yapıyorum ve dikiş kullanmıyorum. Dikişler burun alt kısmında olduğu için iz kalmıyor ve görünmüyor.

Haberin Devamı

Operasyon sonrası ne kadar zamanda ödem geriliyor?

Ameliyat sonrası 1 ayda ödem geriliyor, burun şekli oturuyor ancak 6 ay sonra tam seklini alıyor. Bu yüzden ilk ameliyat sonrası fotografları 1. ay ve sonra 6. ayda çekiyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!