Güncelleme Tarihi:
Dünya Kalp Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) iş birliğiyle her yıl 29 Eylül "Dünya Kalp Günü" olarak kabul edilmiştir. Kalp damar hastalıklarına dikkati çekmek üzere Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Serdar FAK Hipertansiyon hakkında önemli ve detaylı bilgiler verdi.
Hipertansiyon atardamarlardaki kan basıncının normalden yüksek olması hastalığıdır. Vücudumuzda kan dolaşımının sağlanması için basınca gereksinim vardır; bu basınç kalbimizin kasılıp gevşemesiyle oluşur. Kalbimiz kasıldığında her defasında atardamarlar içine belirli bir miktarda kan pompalar. Kalp kasıldığında atardamarlar içinde oluşan kan basıncına “büyük tansiyon (sistolik tansiyon)”, gevşediği sıradaki basınca da “küçük tansiyon (diyastolik tansiyon)” denir. Kan basıncının ifade birimi “milimetre civa” (mmHg) dır. Örneğin 140 / 80; büyük tansiyonun 140, küçük tansiyonun ise 80 mmHg olduğunu ifade eder.
Kalp sağlığı açısından ideal kan basıncı 120 / 80 mmHg’ nın altında olmalıdır.
Büyük tansiyonun 140’ dan ya da küçük tansiyonun 90 mmHg’ dan yüksek olması hipertansiyon (yüksek kan basıncı) demektir; bu durum tedavi gerektirir. Şeker hastalığı, kalp hastalığı veya böbrek yetmezliğiniz varsa daha düşük değerlerde bile tedaviye başlanması gerekir.
Hipertansiyon iki nedenle tehlikeli ve önemli bir sağlık sorunudur:
Hayır, ne yazık ki hipertansiyon çoğu zaman belirti vermez. Hipertansiyon sinsi bir hastalıktır. Çok yüksek tansiyona rağmen yıllarca bunu hissetmeyen çok sayıda kişi vardır. Belirti vermese de, yakınmaya yol açmasa da hipertansiyon kalbe ve damarlara zarar verir. Bu nedenle herhangi bir yakınmanız olmasa bile hipertansiyonun erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi çok önemlidir !
Baş ağrısı, ense ağrısı, sinirlilik, görme bozuklukları hipertansiyona bağlı olabilir. Ancak unutmayın, hipertansiyon çoğu zaman hissedilmez !
Hipertansiyon genetik bir hastalıktır. Ailesinde hipertansiyon olan kişilerde hipertansiyonun riski daha fazladır. Buna ek olarak; fazla kilosu olanlarda, düzenli egzersiz yapmayanlarda, fazla tuzlu beslenenlerde, sigara içenlerde ve gebelik sırsında kan basıncı yüksek seyreden kadınlarda hipertansiyon riski daha fazladır.
Kan basıncını kol atardamarından ölçeriz. Bu amaçla dijital veya mekanik cihazlar kullanılabilir. Doğru ölçüm için tıbbi onayı olan cihazlar kullanılmalıdır.
Hipertansiyon tedavi edilmezse kalbe ve diğer yaşamsal organlara zarar verir. Hipertansiyon, kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği, kalp yetersizliği ve kalp krizinin en sık nedenidir. Zamanında ve uygun şekilde tedavi edildiğinde bu risk azalır.
Hipertansiyon tedavisi uzun sürelidir; yaşam boyu devam etmelidir!
Fazla kilolardan kurtulmanız, spor yapmanız, sağlıklı beslenmeniz, sigara içmemeniz ve tuz tüketiminizi azaltmanız doktorunuzun vereceği ilaçlar kadar gerekli ve önemlidir.
Tansiyon düşürücü onlarca çeşit ilaç vardır; bu ilaçlar hastanın bünyesine ve başka hastalıkların varlığına göre seçilir. Komşunuza iyi gelen bir ilaç size zarar verebilir. Her bünyenin gereksindiği ilaç türü farklı olabilir; size uygun ilacı doktorunuz belirlemelidir. Aynı tansiyon değerlerine sahip iki hastanın ihtiyacı olan ilaçlar çok farklı olabilir.
Zaman içinde bünyenizin ihtiyacına göre ilaç değişikliği gerekebilir. İlk yıllarda yararlı olan bir ilaç sonraki yıllarda size zararlı hale gelebilir. Bu nedenle doktor takiplerinizi aksatmayın.
Hipertansiyon zemininde gelişebilecek damar sertliği (ateroskleroz) ve buna bağlı hastalıkların (koroner yetmezlik, kalp krizi, böbrek yetmezliği, beyin-damar hastalığı vb.) önlenmesi için tıbbi kontrollerinizi aksatmayınız. Yılda iki kez kontrolden geçiniz!
Ailenizin diğer bireylerinde de farkında olmasalar bile, hipertansiyon olabilir veya zamanla gelişebilir, düzenli kontrol olmalarını öneriniz.