Güncelleme Tarihi:
Sağlıklı beslenmenin temel unsurlarından olan sütün, ne kadar tüketilmesi ve nasıl içilmesi gerektiğini doğru bilmek önemlidir. Doğru ve sağlıklı süt tüketiminin ne şekilde olması gerektiği ile ilgili sizin için bilgiler aldık.
Tüm beslenme uzmanlarının ve doktorların fikir birliği içinde oldukları konu, sütün sağlıklı beslenmenin temel unsuru olduğudur. Bunu söylemek yanlış olmaz çünkü süt, özellikle protein, yağ, vitamin (C vitamini hariç) ve mineraller (başta kalsiyum ve fosfor olmak üzere) gibi beslenmede çok önemli olan besin öğelerini bünyesinde bulundurur. Bol bulunan ve kolaylıkla tüketilebilen, tek başına bireyin gelişim sürecinden başlayarak hayatının tüm aşamalarında besin gereksinimini büyük oranda karşılayan sütün ülkemizde, bilinçli ve verimli bir şekilde tüketildiğini söylemek güçtür. Düşük tüketim rakamları, ağırlıklı olarak açıkta, sağlıksız koşullarda satılan sütlerin tercih edilmesi; süt tüketimi konusunda toplumun güçlü bir bilince sahip olmadığını ortaya koyuyor.
Ne Kadar Süt İçmeli?
Öncelikle bir bardak sütün besin değerini inceleyerek, günde içilmesi gereken yeterli süt miktarı bilgisine ulaşmak gerekir. Bir bardak sütte 6 yaşındaki bir çocuğun ihtiyacı olan yüzde 52 kalsiyum, yüzde 30 potasyum, yüzde 35 protein, yüzde 11 B1 vitamini, yüzde 9 A vitamini, yüzde 44 B2 vitamini, yüzde 12 folat, yüzde 14 B6 vitamini, yüzde 18 magnezyum, yüzde 12 çinko, yüzde 55 fosfor, yüzde 6 enerji ve yüzde 6 niansim vardır.
Yaşamın ilk altı ayında (0–6 ay) bebeğe anne sütünden başka hiçbir ilave besin verilmemelidir. Bunun dışında bir yaşından sonra tüm yaş grupları için süt tüketiminin en az iki su bardağı olacak şekilde düşünülmelidir. Ancak bu süt tüketimi özellikle 6–16 yaş grubunda daha da artırılabilir ve dört su bardağına kadar çıkabilir.
Sütte bulunan CLA adlı yağ asidi, metabolizmanın hızlanmasına ve kasların daha fazla çalışmasına yardımcı oluyor. Böylece süt içenlerde obezite riski azalmış oluyor. Sütün bir diğer faydası da nezle ve grip hastalıklarında gözlendi. Günde bir bardak süt, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak, nezle ve gribe yakalanma riski yüzde 27 azalıyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Prof. Dr. Tanju Besler