Her Ruh Haline Ayrı Besin

Güncelleme Tarihi:

Her Ruh Haline Ayrı Besin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2011 00:00

Ruh halinize göre beslenmeye ne dersiniz?

Haberin Devamı

Ruh halimiz ister istemez sürekli olarak değişimler gösterir. Güzel başlayan bir gün trafik sıkışıklığıyla, tuttuğumuz takımın maçı kaybetmesiyle, sevgilimizle yapacağımız küçük bir tartışmayla bile birden kabusa dönüşebilir. Diyetisyen Aşkın Yüksel’e göre bu dönemleri bilinçli beslenerek daha hafif atlatmamız mümkün.

İnsanların ruh durumu ve beslenmesi arasında doğrudan bir ilişki mevcuttur. Hayal kırıklıkları, endişe, bezginlik, aşırı öfke, çekingenlik gibi durumlarda ister istemez iştahımızda olumsuz etkilenmektedir. Bu duygular bizlerin ruh halini dolayısıyla da iştahımızı olumsuz etkiler. Öyle ki, bazen sinirlenince hemen buzdolabına koşup ne var ne yoksa hepsini silip süpürebiliyor, sigara ve alkol tüketimini arttırabiliyoruz. Tam tersi durumlarda söz konusu olup tamamen iştah kaybı da görülebiliyor. Eğer böyle dönemlerde nasıl beslenmemiz konusunda bilgili isek formumuz asla olumsuz etkilenmez ve bu dönemleri kolayca atlatabiliriz.

Haberin Devamı

Hangi özel durumlarda hangi besinleri tüketeceğimizi kısaca şöyle sıralamak mümkündür.

Yorgunluk

Bu dönemde iştah olumsuz etkilenir. Kişiler yemek bile yemek istemezler. Böyle dönemlerde C vitamini yönünden zengin taze meyve ve sebzeler imdadımıza yetişir. Bu sebzelerin özellikle vitamin kaybına uğramaması için çiğ tüketilmesi önerilir. Portakal, kivi, havuç, yeşil biber, maydanoz ve içecek olarak kuşburnu ile bitkisel çaylar önerilir. Bu besinler öz güven eksikliğine de iyi gelmektedir.

Bezginlik

Bu dönemde özellikle kalsiyum açısından zengin süt, yoğurt ve peynir en büyük yardımcımızdır. C vitamini ihtiyacı da bu dönemde artacağı için taze meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır. Meyveli yoğurtlar ve sütler en büyük yardımcımızdır. Mevsim meyveleri ile hazırlanmış meyveli yoğurtlar bezginliğimizi bayağı hafifletecektir.

Çekingenlik

Fosfordan zengin olan balıklar, kuru baklagiller ve bulgur bu dönemi çabuk atlatmanıza yardımcı olacaktır ve kendimize olan güveni tekrar kazanmamızı sağlayacaktır. Alkol kullanıyorsak ufak bir kadeh geçici de olsa bize bir güç verecektir. Ama dozun çok iyi ayarlanması gerekir.

Aşırı Öfke

Haberin Devamı

Bu dönemlerde yağlı tohumlar, özellikle fındık, ceviz ve fıstık tüketilmesi uygundur. Kafeinli içeceklerden ve kırmızı etten mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Endişe

Endişe durumunda vücutta aşırı sıvı kaybı olacağından hafif çorba, komposto, meyve suyu içilmelidir.

Hayal Kırıklığı

Sebzelerin hayal kırıklığını hafifletici özellikleri vardır. Özellikle enginar ile kereviz oldukça etkilidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!