Her Bitki Her Derde Deva mı?

Güncelleme Tarihi:

Her Bitki Her Derde Deva mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2010 15:30

En başta şifalı bitkilerin, yetişme ve toplama şeklinin incelenmesi şart!

Haberin Devamı

Kış mevsiminin de etkisiyle şifalı bitki kullanımında belirgin bir artış gözleniyor. Hiç şüphesiz ki bitkilerin pek çok faydası vardır. Peki, bu durum her bitki ve bitkinin her hali için geçerli midir?

Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atabay Düzenli, kış mevsimiyle birlikte kullanımı artan şifalı bitkilerin önce yetişme ve toplama şeklinin incelenmesi, sonra da abartıya kaçılmadan tüketilmesi gerektiğini açıkladı.

"Her bitki her derde deva mıdır? Sağlıklı mıdır? Yaşamının hangi evresinde, hangi sağlık durumuna sahip kişiler için sözü edilen faydayı sağlamaktadır? Kültürleri yapılıyorsa organik tarım söz konusu mudur?" diyen Düzenli, Türkiye'de birçok kişinin yediğini, içtiğini yeterince sorgulamadığını vurguladı.

Haberin Devamı

Düzenli, şifalı bitkinin kullanımı ve dozunun kişinin sağlık durumuyla orantılı olduğunu, birine iyi gelen bir bitkinin kronik hastalığı olan bir başkasının sağlığını da bozabileceğini ifade ederek, “Mesela tansiyonu yükseltebilir, diyabeti körükleyebilir, kalp hastalığını tetikleyebilir. Bu nedenle atalarımızın 'azı karar çoğu zarar' sözü akıllardan çıkartılmamalı” dedi.

Doğa da Bundan Nasibini Alıyor

Düzenli ayrıca, şifalı bitkilerin bilinçsiz kullanımının insan sağlığına olduğu kadar rastgele toplama işlemleriyle doğaya da zarar verdiğini savundu:

“Bu tür bitkiler olduğu gibi doğadan elde edilmektedir. Hem de çiçeğinin döllenip meyve ve tohum bağlaması beklenmeden. Bir an önce şifalı bitkiler konusuna el konulmalıdır. Toplanmasından, saklanması ve tüketimine kadar tüm aşaması kontrol altında olmalıdır. Bunun için bitkileri her yönüyle inceleyebilen laboratuvarlara ihtiyaç vardır. Aksi takdirde insanlar sağlığından olabileceği gibi şifalı bitkilerimiz de mumla aranır hale gelebilir.”

A.A

BAKMADAN GEÇME!