Güncelleme Tarihi:
‘Erken Boşalma Sıklığı’ araştırması sonuçları, Türkiye’de erken boşalma görülme sıklığının % 20 olduğu, sorunun ilerleyen yaş, kronik hastalık varlığı, düşük gelir ve eğitim düzeyi, artmış birliktelik süresi ve artan çocuk sayısı ve işsizlik ile doğru orantılı olarak arttığını gösteriyor.
Erkeklerin %20’sinde erken boşalma var. Kadınların %10’u bu durumdan şikâyetçi.
Araştırmaya katılan erkeklerin tıbbi durumları incelendiğinde, %13’ünün yüksek tansiyon hastası, % 7’sinin kalp ve damar rahatsızlıklarına sahip, % 7’sinin ise şeker hastası olduğu belirtildi.
Erkeklerin % 47’si 3 ila 7 dakika arasında boşaldığını bildirirken, % 24’ü 2 dakika ve üzerinde, %22’si 7 dakika ve üzerinde %11’i ise 1 dakika civarında boşaldığını belirtti.
Araştırmaya katılan erkeklerin %20’si boşalma süresini kısa buluyor. Araştırmaya katılan kadınların %9.5’i ise eşleri normal sürede boşaldığını düşünürken kendileri eşlerinin boşalma süresini kısa buluyor.
Hekime Başvuru Oranları Düşük
Erken boşalma şikâyeti olan erkeklerin % 66’sı henüz doktora başvurmadığını belirtirken, %33’ü doktora başvurmayı düşündüğünü, %10’u ise başvurduğunu bildiriyor. 20-40 yaşları arasında % 14-15 seviyelerinde görülen erken boşalma vakaları 40-60 yaş aralığında %20-22’ye, 60 yaşından sonra ise % 50-60 seviyelerine çıkıyor.
Bölgelere Göre Erken Boşalma Oranları
Erken boşalma %25 ile en çok Doğu Anadolu’da görülüyor. Bunu sırasıyla %24 ile Karadeniz ve %23 ile Ege bölgeleri izliyor. Marmara Bölgesi’nde %20 çıkan erken boşalma görülme sıklığı, İç Anadolu’da %18, Akdeniz’de %17 ve Güneydoğu Anadolu’da %10 görülüyor.
Hekime Yönlendirilmeliler
Erken Boşalma Sıklığı araştırmasının sonuçları Türkiye’de erken boşalma görülme sıklığının % 20 olduğunu alt tiplerine göre sıralandığında ise en yüksek nedenin ekonomik durum ve yaşamsal zorluklar, stres ve bunun gibi doğal değişkenler olduğunu gösteriyor. Erken boşalma sıklığı ilerleyen yaş, kronik hastalık varlığı, düşük gelir ve eğitim düzeyi, uzun birliktelik süresi ve artan çocuk sayısı ve işsizlik ile doğru orantılı artıyor.
Erken boşalma sorunu tedavi edilmediği takdirde iş ve sosyal yaşamda başarısızlık, mutsuzluk ve yetersizlik hissi, stres ve baskı hissetme ve hatta aile yaşantısının bozulmasına kadar gidebilen problemlere yol açabiliyor.
Türk Androloji Derneği (TAD)