Güncelleme Tarihi:
Hayatlarının herhangi bir döneminde hemoroid ile yüzleşen birçok insanın, toplumsal önyargılar ve mahremiyet nedeniyle tedavi olmadığını ve bu nedenle de hastalığının ilerleyip tedavisinin de zorlaştığını dile getiren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hasan Uzer, hemoroid belirtisinin de pek çok hastalıkla ile benzerlik gösterdiğini söyledi.
Bu hastalıkların yaşa, cinsiyete, ailevi eğilime (kalıtsal) ve başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabildiğine de değinen Op. Dr. Uzer, "Anal bölge hastalıkları, toplumda görülme sıklığı %10 olan kronik bağırsak hastalıkları ve kalın bağırsak tümörlerinin de habercisi olabilmektedir. Bu nedenle makatta ağrı, şişlik ve kanama belirtileri olan özellikle 40 yaş üstü hastaların genel cerrahi uzmanına başvurması gerekmektedir" dedi.
Op. Dr. Hasan Uzer, Basur ya da Mayasıl olarak bilinen hemoroidin, makat bölgesinde şişlik ile kendini gösterdiğini belirterek, "Hemoroid, iç ve dış olarak ikiye ayrılır. Anal bölgede bir nedene bağlı olarak toplardamar yumakları genişleyerek makatın dışına çıkar. Uzun süren kabızlık dönemlerindeki ıkınma, uzun süre ayakta kalma ve gebelik, anal bölgede hemoroidin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Hasta, tuvalet sırasında ve sonrasında kanama sorunu yaşar. Eğer kanama yoğun miktarda ortaya çıkarsa anemi riski de oluşur. Hemoroid hastalığı erken evrede tespit edilip tedavi edilmediğinde, hastaların, yaşadıkları ağrı ve kanama gibi şikayetler nedeniyle yaşam konforu da olumsuz etkilenmektedir" diye konuştu.
Hemoroidin tedavisinin hastalığın seviyesine göre farklılık gösterdiğinin altını çizen Op. Dr. Uzer, sözlerine şöyle devam etti:
"Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca oturma banyosu denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar. Hemoroid pakesinin içine ilaç verilerek kurutulması ve bu pakenin köküne lastik bant yerleştirilmesi işlemleri de uygulanmaktadır. Hastalığın ileri evresinde ise cerrahi kaçınılmaz hale gelir. Günümüzde özellikli cerrahiler sayesinde hasta ameliyat sonrası daha az ağrı hissederek daha kısa sürede iyileşmektedir."
DHA