“Hayvandan bulaşabilecek birçok hastalık var”

Güncelleme Tarihi:

“Hayvandan bulaşabilecek birçok hastalık var”
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2013 14:00

Kurbanlık alacak vatandaşlara Veteriner Hekimler Odası’ndan önemli uyarı!

Haberin Devamı

Veteriner Hekimler Odası Antalya Şube Başkanı Muammer Saygılı, kurbanlık alacak vatandaşları uyararak, hayvandan insana bulaşabilen hastalıklara dikkati çekti ve kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Muammer Saygılı, hayvandan insana bulaşabilen (zoonoz) hastalıkları önleyebilmek için çeşitli tedbirler alınması gerektiği konusunda yıllardır açıklama yaptıklarını, ancak bunun dikkate alınmadığını belirtti. Saygılı, "Hayvanlar yolculuktan dolayı hastalığa yakalanabilir. Kaldığı yerlerin fiziki koşulları iyi değil. Kurban satış yerlerinde toprak zeminde kalıyorlar. Yem ve elektrik sıkıntısı var. Beslenmeleri sırasında sıkıntılar çıkabiliyor. Hayvandan insana geçebilen bir sürü hastalık var. Bu koşulların düzeltilmesi gerekiyor" dedi.

Fiziki koşullar yetersiz

Belediyelerin her yıl kurduğu geçici satış yerlerinin sürekli hale getirilmesi ve şehir dışına çıkartılması gerektiğine işaret eden Muammer Saygılı, şöyle dedi:

“Daha önceki yıllara göre fiziki şartlar düzelse de istediğimiz düzeyde değil. Fiziki koşulların iyi olmaması, hayvanların bağışıklık sistemini çökertir. Üretici için de koşullar iyi değil. Satış yerlerinde 15- 20 gün kalıyorlar. Hayvan hastalanırsa insanlara da bulaşabilir. Fiziki koşulların yetersiz olması hem satıcılar hem de hayvanlar için sıkıntı yaratıyor. Yerel yönetimlerin artık büyük bir alan ayırması lazım.”

“Yerel yönetimler önlemini almalı”

Kurban Bayramı ve kurbanlıklar için sürecin 4 günlük bayram süresini aşarak 6 aya yayıldığını belirten Muammer Saygılı şöyle devam etti:

"Atıkların bertaraf edilmesi, halk sağlığı, çevre ve hijyenle ilgili bir durum var. Hayvanın beslenmesi, nakliyesi, kesilmesi, yenmesi ve atıklarının bertaraf edilmesini kapsayan bir süreç. Bu sadece 4 günlük bir mesele değil, 6 aylık bir mesele. Her yıl geliyor bu hayvanlar. Artık yerel yönetimler önlemlerini almalı. Tahtalarla kurulan çadırlarda, toprak zeminde, elektrik ve su olmayan koşullarda kurban satılıyor. Bunun sonucunda birtakım olumsuzlukların çıkması muhtemel."

Etteki renk değişikliğine dikkat!

Özellikle vatandaşın kendi başına yaptığı kesimlerde yeterli veteriner kontrolü olmaması sonucu hastalık riskinin ortaya çıkabileceğini vurgulayan Saygılı, hayvanda huzursuz bakış, zayıflama gibi durumlar ile ette renk değişikliği, iç organlarda normalin dışında oluşumlar görülmesi halinde veteriner hekimlerden yardım istenmesi gerektiğini söyledi.

Kurbanlık alırken dikkat edilecekler

Kurbanlık alacak vatandaşları yerli hayvanları tercih etmeleri noktasında uyaran Saygılı, hayvanda dikkat edilmesi gereken unsurları şöyle sıraladı:

"Canlı bakacak hayvan, çevreye ilgili olacak. Tüyleri kabarık olmayacak. İshali olmayacak. Burun, göz akıntısı, çene altında şişkinlik olmayacak. Hayvan çok zayıf olmayacak."

DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!