Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık 20 yıl kadar önceydi büyük kentlerdeki ‘mahalle’ yapısı. Yeşil alanlar, boş araziler, parklar… ve çocuklarımızın evin dışında sosyalleşmesi mümkündü. Neşeyle oyunlar oynar, doğa ile bir bütün olurlardı. Huzurlu ve mutlu jenerasyonlar yetişti o günlerden. Bu deneyimleri yaşamış, ortak yaşlardaki kuşaklar hatırlar o günleri.
Oysa günümüzde, çocuklarımızın bu olanaklardan yoksun kalması, çalışan anne-baba’nın çocuğunu devamlı mutlu etme çabası, hediyeler, bilgisayar, hızlı tüketilen oyuncaklar… Ve kapalı yaşam alanları çocuklarımızda kapalı bir dünya algısı geliştiriyor. Çocuklarımız, çevresindekilere duyarsız, ben merkezci, bazen de acımasız olabiliyorlar.
İşte tam da bu noktada, çocukların toplumsal ortamda doğru gelişimine olumlu yönde etki sağlayan unsurların başında hayvan sevgisinin geldiğini söyleyen, Moofio Kurucu ortağı Can Aksoy ‘Modern kent yaşamı içinde, çocukların can dostlarıyla büyümeleri duygusal gelişimlerine olduğu kadar, toplumda sosyal birer varlık olarak yetişmelerine de olanak sağlıyor. Ancak bu ilişkinin doğru kurulması gerekiyor. Ve bu noktada anne ve babanın rolü oldukça önemli. Çocuğun kendisi dışında ve üstelik kendisine benzemeyen bir varlığı kabullenmesi, onun atılıp-satılamayacak bir canlı olduğunu görmesi gerekiyor.
Canlı olan başka bir varlığın sorumluluğunu alması oldukça önemli. Çocuğun, can dostunu beslemesi, onu sevmesi, zarar vermemesi, ihtiyaçlarını gidermesi sadece hayvanlara olan olumlu duygularını beslemekle kalmıyor, başkasının varlığının da kendisininki kadar değerli olduğunu öğreniyor. Ve bu şekilde çocuk, duygusal ve maddi anlamda verici olmaya başlıyor, sürekli talep etmek yerine, vermeyi de öğreniyor. Bence hayvan sevgisi, çocukların ahlaki duygularının ve paylaşma duygularının gelişimine de büyük katkı sağlıyor. Daha hoşgörülü, anlayışlı, verici ve huzurlu kişilikler gelişiyor.
Biliyorsunuz, dünya üzerinde ve özellikle Amerika’da psikolojik rahatsızlıkları olan çocukları yavru köpekler ile tedavi ediyorlar. Terapi sırasında çocuk yavru köpekle, yavru köpek çocukla oynuyor. Aralarında bir sevgi bağı oluşuyor, çocuk içine kapanık, hırçın yapısından dışarı çıkıyor, kendini değerli hissediyor. Hayvan ile iletişim kurarak, gerçek hayat ile bağlarını koparmıyor. Türkiye’de de benzer çalışmalar sıkılıkla uygulanıyor.
Özetlemek gerekirse, şartlarınızın yettiği kadar bir evcil hayvan sahibi olarak çocuğunuzun gelişim alanlarını ve zayıf yönlerini geliştirebilirsiniz.