Hatalı Beslenmede Hastalık Riski Artıyor

Güncelleme Tarihi:

Hatalı Beslenmede Hastalık Riski Artıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2011 15:00

Dengeli beslenmenin altın kuralları...

Haberin Devamı

Bireylerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi, doğru beslenme alışkanlıkları kazanması, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, kanser vb. hastalıkların görülme riskini azaltan en önemli faktör. Hatalı beslenmenin beraberinde getirdiği sağlık sorunlarına vurgu yapan Diyetisyen Tutku Tüzün, dengeli beslenmede dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, obezite, metabolik sendrom ve kanser gibi beslenme ile yakından ilişkisi olan hastalıkların son 10 yılda görülme sıklığı yaklaşık 2 katına çıktığı gözlemlenmiştir.

Genellikle tek yönlü beslenme, aşırı şeker, aşırı tuz tüketimi, doymuş yağ içeren besinlerin tüketiminin artması, yanlış pişirme yöntemleri, hazır beslenmeye geçilmesi, tatlandırıcı tüketiminin artması gibi beslenme hatalarının artmasıyla birlikte hastalıklara yakalanma riski de artmaktadır.

Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Beslenmede günlük alınan sıvı miktarı artırılıp tuz miktarı azaltılarak böbreklerin yükü hafifletilmeli, hipertansiyon riski azaltılmalıdır.

Haberin Devamı

• Yemeklerin pişirilmesinde kızartmalardan kaçınılmalı ve haşlama, ızgara, fırınlama yöntemleri tercih edilmelidir.

• Aşırı şeker tüketiminden kaçınılmalıdır. Pasta, baklava, çikolata gibi basit şeker içeren besinlerden uzak durulmalıdır. Aşırı şekerin vücudun kansere karşı direncini azalttığı, obezite, metabolik sendrom gibi hastalıklara yol açtığı unutulmamalıdır.

• Tek yönlü beslenmeden kaçınılmalı, besinler çeşitlendirilerek tüketilmelidir.

• Doymuş yağ tüketimi yerine sıvı yağ, özellikle zeytinyağı kullanılmalıdır.

• Süt ve yoğurt tüketimi artırılmalıdır. Günlük en az 2 su bardağı süt ve yoğurt tüketilmelidir.

• Günlük posa ihtiyacını karşılamak için tam tahıllı ürünlerin tüketimi artırılmalı, kabuklu yenebilen meyveler iyice yıkandıktan sonra kabuğuyla birlikte tüketilmelidir. Ayrıca öğünlerde bol bol salata tüketimi posa açısından büyük yarar sağlamaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!