Hastanede İlk Emzirme Tecrübesi

Güncelleme Tarihi:

Hastanede İlk Emzirme Tecrübesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2010 00:00

Bebeğinizi ilk emzirdiğiniz yer hastanedir ve bu deneyime kadar hem siz hem de bebeğiniz için hazırlık yapılır.

Haberin Devamı

Bebeğinizi ilk emzirdiğiniz yer hastanedir ve bu deneyime kadar hem siz hem de bebeğiniz için hazırlık yapılır.

UNICEF tarafından “Bebek dostu” hastane unvanı almış hastanelerde, Rooming-in uygulaması kapsamında anne ve bebek aynı odada bırakılır ve hemşire bebeğin tüm bakımlarını ve annenin eğitimlerini annenin odasında verir. Bu durum anne bebekle sürekli iletişim içinde olabildiği için anne bebek bağının kurulmasını destekler.

Bebek anne yanında olduğu için kendini güvende hisseder ve daha az ağlar, bebek her istediğinde anneyi emecektir ve emzirme konusunda annenin kendisine güveni artacaktır. Emzirme süreleri uzar.

Bebeğin Hazırlığı

•Bebek hemşiresi bebeği ilk muayenesi için hazırlar.

•Bebekler ilk muayeneleri ve boy-kilo ölçümlerinin ardından, dış dünyaya uyumları ve vücut ısılarını koruyabilmeleri için, ilk dakikalarında anne karnındaki ortamı hissettirecek ısıyı sağlayacak kuvöz içine alınırlar. Bebekler bu süreçte takip edilir ve gözlemlenirler.

Haberin Devamı

•Çocuk doktoru her şeyin yolunda olduğuna karar verdiğinde, bebeğin ilk aşılarını yapar. Bu aşılar hepatit-B aşısı ve K vitamini’dir.

•Bebeğin ilk banyosu ile beraber göz, göbek, kulak ve vücut bakımı yapılır.

•Tüm hazırlıkları tamamlanan bebek, annesine götürülür.

Emzirme Zamanı

Normal doğumlardan sonra ilk yarım saat içinde, sezaryen doğumlardan sonra ilk bir saat içinde ilk emzirme başlatılır. Ön süt olgun süte geçiş dönemindeki ilk üç ile beş günde salgılanan süttür. Protein ve mineralden, antikor ve lökositten zengindir.

Bebeğin enfeksiyonlardan korunmasına yardımcı olur. Kabızlığı önler, ilk kakanın çıkışını kolaylaştırır. Vitamin A yönünden zengindir. Göz hastalıklarından korur. Büyüme faktörleri içerir, bağırsakların olgunlaşmasını sağlar. Kolostrum bu dönemde bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılar ve ek desteğe gereksinimi yoktur.

Emzirme Sıklığı

Bebek ne zaman ve ne kadar emmek isterse emzirilir. Emzirme aralığı 3 saati geçmemelidir. Eğer son emzirdikten sonra 3 saat geçtiyse, bebek uyandırılarak emzirilir. Bir göğüsten 15-20 dakikadan fazla emzirilmez. Bebek emmeye devam etmek istiyorsa diğer göğse geçilir.

Haberin Devamı

Aile taburcu olmadan önce, hastanede verilmesi gereken eğitimler, bebeğin beslenmesi (anne sütü, emzirme, emzirme pozisyonları, meme bakımı, süt sağma), bebeğin bakımı (göbek bağı bakımı, altının değiştirilmesi, banyosu, temizliği ve giydirilmesi), konularını içermelidir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Dr. Alper Soysal

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!