Güncelleme Tarihi:
Hastalıkların kendini iyice gösterdiği aylardayız. Hastalıklardan korunmak için beslenmemize ve aldığımız vitaminlere özen göstermeliyiz. Kışın enfeksiyonlardan korunmada beslenmenin birinci derece rol oynadığını belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Emel Terzihan, hastalıktan koruyan besinleri açıkladı...
Dr. Emel Terzihan, vücut direncini artırmak için protein ve vitamin açısından zengin besinler tüketilmesinin şart olduğunu ifade etti ve içinde bulunduğumuz aylarda beslenmeye yönelik önerilerde bulundu...
Özellikle bu aylarda vücut direncini korumak için bol protein almalı, A vitamini içeren besinleri soframızdan eksik etmemeli, üç öğün düzenli beslenmeli, bol sıvı alıp, bol bol C vitamini içeren meyve ve sebzeler tüketmeliyiz. Eğer yeterli miktarda C vitaminini doğal yoldan alamıyorsak C vitaminini ilaç olarak kullanmalıyız. Kış aylarında yeteri miktarda güneş ışınlarından yararlanamadığımızdan özellikle çocuk ve yaşlıların D vitamini gereksinimi artıyor.
Hastalıktan koruyan besinlerde hangi vitaminler var? İşte kış aylarında hastalıktan koruyacak vitaminlerin bulunduğu besinler...
B1 VİTAMİNİ
Sebzelerde, tahıllarda, baklagillerde, meyvelerde bulunur.
B2 VİTAMİNİ
Sakatatta, süt ve peynirde ve bazı yeşil sebzelerde bulunur. Eksikliği görme bozukluklarına, dudak kenarlarında çatlaklara, deri ve mukoza hastalıklarına yol açar.
B6 VİTAMİNİ
Eksikliğinde dilde şişme, göz, ağız ve burun çevresinde yağlanma görülür. Tahıllar, yumurta, et ve ciğer yoğun olarak B6 içerir.
KIŞIN SOFRANIZDAN EKSİK ETMEMENİZ GEREKEN BESİNLER İÇİN TIKLAYIN!
B12 VİTAMİNİ
Sinir sistemini zedeleyen ve anemiye yol açan B12 vitamini eksikliği, özellikle katı vejetaryen diyet uygulayanlar ve çok alkol alanlarda görülür. Et, balık, deniz ürünleri ve yumurtada bulunan bu vitamini süt ve süt ürünleri de az miktarda içerir.
C VİTAMİNİ
Turunçgiller, brokoli, domates, karnıbahar ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunan C vitamini dokular için kolejen üretimini sağlar ve cilt güzelliği için gereklidir.
A VİTAMİNİ
En çok balık ciğerinde, yumurtada, tereyağında ve sarı renkli meyvelerde bulunur. Eksikliğinde gece körlüğü, deri lezyonları ve infeksiyonlara karşı direnç kaybı olur.
D VİTAMİNİ
Hem beslenme hem de güneş ışığı yoluyla alınır. Balık ciğerinde, az olarak peynir, süt, tereyağı ve yumurta sarısında bulunur. Eksikliği çocuklarda raşitizme, yetişkinlerde kemiklerin deforme olmasına neden olur.
E VİTAMİNİ
Antioksidan etkisi olan, cildi koruyan ve yaşlanma etkilerini geciktiren E vitamini ayçiçek yağında ve yeşil sebzelerde bulunur.
[video=hurriyetaile_video/secilkenar10.flv]