Güncelleme Tarihi:
Yüzme, tenis, basketbol, voleybol, futbol, ritmik jimnastik, okçuluk… “Acaba çocuğum hangi spor branşına kaç yaşında başlamalı? Çocuğumun kişiliğine uygun branş hangisi olacak? Hangi spor branşına yeteneği var?” gibi aklınıza gelen soruların cevabını Bostancı Clubsporium Spor Okulları uzman eğitmen kadrosu sizler için yanıtladı.
Yüzme (Gökhan Mumcu / Yüzme Eğitmeni)
Yüzmeye kaç yaşında başlanır ve kaç yaşında profesyonel olunur?
3 yaşından itibaren başlangıç programları ile başlanabilir. 6 çok geç… Eğer temel eğitim tamamlandıysa, antrene edilme süreci başlar. Bu süreçte, 9 -10 yaş itibariyle dersek, 10- 12 yaş arası çocukların artık müsabık sporcu olmaları beklenir.
Yüzme, çocukların kişiliklerine uygun bir branş mı?
Yüzme branşı, yenme ve yenilmenin yoğun yaşandığı bireysel bir spor. Antrenman sorumluluğu ve yarışma güdüsü önemli. Bu bireysel bir branş ve sosyalliği yüksek, öz güveni güçlü çocuklar bu branşta öne çıkar. Bazen antrenör desteği ile sırf öz güveni gelişsin diye gelen çocuklar da oluyor ama sonrası tümüyle onların bu eğitime verdikleri tepkiye bağlı. Yani pedagojik formasyonu olan bir eğitmen ile öz güven gelişimi için çalışılabilir. Ama “Sporcu olsun, belki öz güveni gelişir” beklentisi sorgulanmalıdır. Bu gibi destek uygulamaların, çocuğun ihtiyaçlarını ve gelişimini takip eden bir uzman eşliğinde yapılması beklenir.
Çocuğun yüzmeye yeteneği olup olmadığını nerden anlarız?
Suyu çok seviyor ve korkmadan suda uzun zaman geçirebiliyorsa, antrenmanlar sırasında sızlanmadan tüm egzersizleri hevesle uyguluyorsa, kendinden de bir şeyler katıp, sürekli yarışmak istiyorsa, bu öğrencinin mutlaka değerlendirilmesi gerekir.
Tenis (Aydın Doğan / Tenis Eğitmeni)
Tenise kaç yaşında başlanır ve kaç yaşında profesyonel olunur?
6 yaştan itibaren, başlangıç programları ile başlanabilir. Beden yaşı ve sunulan programda önemlidir. Eğer temel eğitim tamamlandıysa, antrenman süreci başlar. Bu süreçte 9 -10 yaş itibariyle dersek, 10- 12 yaş arası çocukların artık müsabık sporcu olmaları beklenir.
Tenis, çocukların kişiliklerine uygun bir branş mı?
Tenis branşı, aletli spor branşları içinde en revaçta olanıdır. Bireyseldir. Yenme ve yenilmeye tahammülü olmayan lider ruhlu çocuklara törpü, hırsını kontrol edebilen ve bunu pozitife çevirebilen çocuklar içinse mutlak başarı beklenecek bir branştır. Ailelerin dikkat etmesi gereken şey, çocuğu takip eden psikolog ya da pedagog; “İçine kapanık. Tek başına bir şeyler yapmayı öğrensin, öz güveni gelişsin” diyorsa, ilk aşama pedagojik formasyonu olan bir uzman eğitmenden çocuğun becerilerini ortaya çıkarabilecek ortamlar yaratmasını istemektir. Çocuklar, öğretmenin bireysel sporlarda daha rahat kontrol edebileceği şekilde, birebir doğru ortamı yakalar. Ama sonrasında, eğitim sürecinde takım sporlarına yönlenerek devam edip, edindikleri beceriyi sosyal ortamda uygulamaya başlayabilirler.
Çocuğun tenise yeteneği olup olmadığını nerden anlarız?
Raketle tanışmadan önce topla ve oyuncaklarla, raketle tanıştıysa ne kadar ilgi duyduğuna bakılmalıdır. Tenis, uzun ve zorluklu bir eğitim sürecidir. Çok hareketli ve sabırsız çocuklar için bu süreç çok zordur ama eğitici olabilir.
Basketbol (Kerem Yüceşan / Basketbol Eğitmeni)
Basketbola kaç yaşında başlanır ve kaç yaşında profesyonel olunur?
6 yaştan itibaren başlangıç programları ile başlanabilir. Beden yaşı önemlidir. Eğer temel eğitim tamamlandıysa, antrenman süreci başlar. Bu süreçte 9 -10 yaş itibariyle dersek, 10- 12 yaş arası çocukların artık müsabık sporcu olmaları beklenir.
Basketbol, çocukların kişiliklerine uygun bir branş mı?
Basketbol branşı bir takım sporudur. 9 yaşından itibaren tüm çocuklara önerilir. Çünkü sosyalleşme ve paylaşma bu dönemde ve bu branşta en uygun paylaşım ortamıdır. Kural tanımlaması ve aidiyet hissi için takım sporları uzman hekimlerce de önerilir. Eğer çocuğunuzun, sosyalleşmesi için biraz desteğe ihtiyacı varsa veya lider ruhlu ama paylaşmayı bilmiyorsa, yenilmeye tahammülü olmayan her şeyde kendini başarılı olmak zorunda hisseden bir çocuksa, takım içinde tüm bunları bir dengeye oturtabilir.
Çocuğun basketbola yeteneği olup olmadığını nerden anlarız?
Top, her çocuğun elinde artık. Onunla neler yaptığına bir bakarsanız, kesin olarak anlayabilirsiniz. Sektirmeye çalışması, duvarla paslaşması ve gördüğü bazı becerileri kimse öğretmediği halde yapabiliyor olması bunlara örnektir (Topla akrobatik hareketler gibi).
Voleybol (Zehra Yılmaz Gök / Voleybol Eğitmeni)
Voleybola kaç yaşında başlanır ve kaç yaşında profesyonel olunur?
8 -9 yaştan itibaren başlangıç programları ile başlanabilir. Beden yaşı önemlidir. Eğer temel eğitim tamamlandıysa, antrenman süreci başlar. Bu süreçte 12 -14 yaş itibariyle dersek, 12 -14 yaş arası çocukların artık müsabık sporcu olmaları beklenir.
Voleybol çocukların kişiliğine uygun bir branş mı?
Voleybol branşı, bir takım sporudur. 9 yaşından itibaren tüm çocuklara önerilir. Uyum önemlidir. İlk aşamada eğitim alırken, sosyalleşmede zamana ihtiyacı olan çocuklar zorlanabilir. Üstün teknik gerektirir. Genel becerileri zayıf olan çocuklarda eğitim süreci zorlu olabilir. Kontrol mekanizması ve kuralları tanımlama da önemli bir uyarandır.
Çocuğun voleybola yeteneği olup olmadığını nerden anlarız?
Öncelikle topu sevmesi ve top hakimiyeti ile ilgili belli becerileri olduğunu göstermesi gerekir. Küçük kas guruplarını, ellerini ve parmaklarını ritmik kullanabiliyorsa, lastik topla da olsa voleybol oynayabiliyorsa bizim için geliştirilebilir bir yetenek algısı doğar.
Futbol (Ömer Can / Futbol Eğitmeni)
Futbola kaç yaşında başlanır ve kaç yaşında profesyonel olunur?
7 yaştan itibaren başlangıç programları ile başlanabilir. Beden yaşı önemlidir. Eğer temel eğitim tamamlandıysa, antrenman süreci başlar. Bu süreçte 9 -10 yaş ve 10- 12 yaş arası çocuklar profesyonelliğe adım atabilir. Buradaki profesyonellikten kasıt, lisanslı sporculuktur.
Futbol çocukların kişiliğine uygun bir branş mı?
Futbol branşı, bir takım sporudur. 9 yaşından itibaren tüm çocuklara önerilir. Sosyalleşme, paylaşım, uyum ve bir guruba ait olmaları için idealdir.
Çocuğunuzun futbola yeteneği olup olmadığını nerden anlarsınız?
Her çocuğun bir topu vardır. Bir de tuttuğu takım. Eğer çocuklar topu ayaklarıyla oynamayı tercih ediyorsa ve bu konuda yaşıtlarından farklı teknikler kullanıyorsa, bunu özellikle babalar fark eder. Şut atmak, top sürmek gibi beceriler öne çıkan belirtilerdir.
Ritmik Jimnastik (Serap Açıkgöz/ Ritmik Jimnastik Eğitmeni)
Ritmik jimnastiğe kaç yaşında başlanır ve kaç yaşında profesyonel olunur?
3 -6 yaşta başlanabilir. Beden yaşı, esneklik ve algı önemlidir. Eğer temel eğitim tamamlandıysa, antrenman süreci başlar. Bu süreçte 9 -10 yaş itibariyle dersek, 10- 12 yaş arası çocukların artık müsabık sporcu olmaları beklenir. Buradaki profesyonellikten kasıt, lisanslı sporculuktur.
Ritmik jimnastik çocukların kişiliğine uygun bir branş mı?
Ritmik Jimnastik branşı bireysel bir spordur. Üstün esneklik gerektirir. Esnek olmayan çocuklar için hem zorlayıcı, hem de sakatlık riski bulunan bir branştır. Yeteneği olan öğrencinin gelmesi önemlidir.
Çocuğun, ritmik jimnastiğe yeteneği olup olmadığını nerden anlarız?
Burada gözlemlenecek olan, esnekliktir. Bacaklarını açıp oturan veya oturmaya çalışan, köprüler kuran, taklalar atmaya çalışan çocuklar zaten çok kolay fark edilir. Esneklik, anne- babaların en kolay fark edeceği beceridir. Yeter ki doğru gözlemlensin.
Okçuluk (Aysel Babagür /Okçuluk Eğitmeni)
Okçuluğa kaç yaşında başlanır ve kaç yaşında profesyonel olunur?
Okçuluğa başlangıç yaşı, verilen eğitime bağlıdır. Okul öncesi için hazırlanmış malzemeler ile 6 yaşındaki çocuklarla çalışabilir ama asıl yaş 9 -12’dir. Profesyonellik yaşı, yani müsabakalara başlama yaşı da, yine 10 – 12 yaş arasıdır.
Okçuluk, çocukların kişiliğine uygun bir branş mı?
Okçuluk, bireysel bir spordur. Dikkat gelişimi için çok değerli veriler bulundurmaktadır. Ancak çok hareketli çocuklar bu branşta mutlu olmayabilir. Sakin mizaçlı çocuklara en uygun branş okçuluktur da denebilir. Diğer hareketli ve yorucu branşlarda yorulan ve geri kalan çocukların, okçuluğun sakin havasında daha mutlu olacağı söylenebilir. Eğitilebilirliğine ve kontrollülüğüne bağlı olarak, hareketli çocukların dikkat dağınıklığı ve motivasyonu için de kullanılabilen okçuluk, iyi de bir kontrol sistemine sahiptir.
Çocuğun, okçuluğa yeteneği olup olmadığını nerden anlarız?
Herkes ok atabilir. Düzgün duruşu öğrettiği için, nasıl göründükleri çok önem arz etmez. Yaş standartlarındaki her çocuğa uygundur denebilir.