Hamileyken solaryum ve saunaya girmeyin!

Güncelleme Tarihi:

Hamileyken solaryum ve saunaya girmeyin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2014 14:30

Güzelleşmek isterken bebeğinizin sağlığını tehlikeye atmayın.

Haberin Devamı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Birgül Karakoç, hamilelik döneminde sauna ve solaryumun bebeği sakat bırakabileceğini söyledi. Ayrıca bu dönemdeki kadınların bakım yaparken dikkat etmeleri konusunda uyardı.

Karakoç, özellikle bu mevsimde güneşlenme konusuna hamilelerin çok dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Güneşlenmek konusunda biraz daha dikkatli olmakta fayda vardır. Gebelik olsa da olmasa da güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğle saatlerinde güneşlenmek çok sağlıklı bir davranış değildir. Hamilelerin bu nedenle güneşlenmek konusunda çok daha hassas davranmaları önerilir. Kısmen gölgede oturmak daha doğru kabul edilse de akşamüzeri saatlerinde güneşlenilebilir. Mutlaka bol sıvı alınmalı, 30 SPF ve daha yüksek bir güneş kremi kullanılmalı ve mutlaka şapka takılmalıdır" dedi. 

Karakoç, gebelikte solaryumun zararlı olup olmadığına dair bir çalışma olmadığına dikkat çekerek, "Ancak sauna veya solaryum gibi vücut ısısını yükselten etkenler bebekte omurga problemlerine neden olabilmektedir. Bazı çalışmalar ultraviole ışıkları ile folik asit eksiliği arasında bir bağlantı göstermişlerdir. Ayrıca gebelikte cilt yanmaya ve lekelenmeye meyillidir. Gebelikte iyi bir opsiyon olabilir. Fakat içeriğinde dihidroaseton mevcuttur ve deriden emilen bir maddedir. Gösterilmiş bir zararı yok, fakat ilk 3 ayda kullanmamak daha doğru olacaktır. Gebeliğin ilk 3 ayında vücut ısısının çok yükselmesi bebekte sakatlıklara yol açabilir. Bu nedenle gebelik boyunca çok ısıtılmış sauna önerilmez" diye konuştu.

Karakoç, hanımların hamilelik döneminde güzelleşmek isterken çok dikkatli olması gerektiğine işaret ederek şöyle devam etti: "Gebelik sırasında saç boyatmanın riskli olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak güvenilir olduğu da kanıtlanmış değildir. Saça yapılan uygulamalarda kullanılan maddelerin çok az bir kısmı deriden emilmektedir. Bu kadar küçük bir miktar bebekte problem yaratmayacaktır. Fakat yine de tüm bu bilgiler rağmen gebeliğin ilk 3 ayında saç boyatılmasına izin verilmez. Bitkisel kökenli boyaların kullanılmasında fayda var. Boyayı iyi havalanan bir mekânda yaparak havaya karışan kimyasallara daha az maruz kalmak doğru olacaktır. Kına son derece güvenli bir boyadır. Kimyasalların gereğinden fazla saçta - kafada kalmaması sağlanmalıdır. İşlem sonrası saçların çok iyi durulanması gerekir. Bu tür işlemler yapıldığında mutlaka eldiven kullanılmalıdır.

KAŞLARINIZI VE KİRPİKLERİNİZİ BOYAMAYIN!

Alerji açısından önce küçük bir deneme yapılması doğru olacaktır. Kaşlar ve kirpikler boyanmamalıdır. Süt verirken de saçlar boyanabilir. Gebelik sırasında kişinin kendini iyi hissetmesi önemlidir. Bu nedenle öz bakımını kişi yapabilir. Gebelik boyunca hormonal değişiklikten dolayı tüylenmede artış olacaktır. Gebelikte iğneli - elektrikle yapılan epilasyon yapılmaz, çünkü amnion sıvısı elektrik akımını iletir. Isıyla yapılan epilasyonun kanıtlanmış bir zararı yok. Lazer epilasyon konusunda bir bilgi birikimi olmadığından gebelikte önerilmez. Bu tür epilasyonlar yapılacaksa bile son 3 ayda meme uçlarına yapılmamalıdır. Gebelikte cilt çok hassaslaştığından ağda yanma, tahriş yapabilir. Öncesinde ve sonrasında mutlaka antiseptik solüsyonla temizlenmelidir.

İçerdiği barium sülfat ve kalsiyum thioglycolatın gösterilmiş bir zararı yok. Fakat kullanmadan önce test dozu uygulamak ve alerji yapıp yapmadığını kontrol etmekte fayda var. Ayrıca koku nedeniyle mutlaka iyi havalanan bir mekanda uygulanmalıdır. Gebelikte yapması kolay değildir. Fakat bu işi eş yapabilir ve böylece aradaki bağlar daha da güçlenebilir. Günlük içinde E vitamini bulunan iyi bir nemlendirici kullanılması kılların büyüme hızını azaltabilir. Gebelikte kaliteli malzemelerle, hafif makyaj yapılabilir. Özellikle içeriğinde yüksek dozda A vitamini içeren kremler önerilmez. Çok ağır parfümler yerine daha hafif vücut spreyleri kullanmak gebelikte kişiyi rahatlatır. Manikür ve pedikür gebelikte yapılabilir. Fakat dikkatli olunmalı, işi bilen birilerinin yapması gerekir. Özellikle enfeksiyon riskinden dolayı kişinin kendi aletlerini kullanması ve bu aletlerin temiz - steril tutulması önemlidir. İşlem sonrası mutlaka bir dezenfektan kullanılmalıdır."

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!