Güncelleme Tarihi:
Gebelik dönemi ne kadar sorunsuz geçerse geçsin bazen problemler yaşanabiliyor. Alınan kilolar, değişen hormonlar, annenin hem genel sağlığında hem de cilt dengesi ve dış görünüşünde bazı değişikliklere neden olabilir. Doğru yapılan bakım ve alınan önlemlerle bu olumsuzluklarla karşılaşmadan rahat bir hamilelik geçirebilirsiniz. Dermatolog Dr. Ayfer Aydın hamilelikte saç, el, cilt ve vücut bakımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
Hamilelikte Saçlar Gürleşiyor
Gebelik döneminde saçlar döngüsünün en güzel aşaması olan büyüme dönemine girer. Dolayısıyla gebelikte saç dökülmesi azalır, neredeyse durur, hatta gürleşebilir. Dolayısıyla gebelik döneminde saç dökülmesi varsa altta yatan başka bir sağlık sorunu olabileceği bilinmeli ve bu durum doktor ile paylaşılmalıdır. Saçlar için tatsız dönem gebelik sonlandığında başlar. Çünkü bu dönemde saçlar dinlenme dönemine girer ve bu dönem gebelik sonrası 8 aydır ve bir yıla kadar uzayabilir. Bu dönem doğal kabul edilir ve bir yıldan sonra saçlar dengeye ulaşır.
Saçların gebelik süresince özelliklede ilk 3 ay içinde kimyevi boyalarla boyanmaması, işlem yaptırılmaması sağlıklı olacaktır. Saçlarda bekletilen bu boyalardaki kimyevi maddelerin saçlı deriden emilerek veya solunum yoluyla sistemik dolaşıma geçme riski nedeniyle bu dönemde yapılmaması doğru olacaktır.
Hamilelik Döneminde Batıklara Dikkat!
Gebelik döneminde değişen hormonların etkisiyle tırnaklar yumuşayıp incelerek kolay kırılır hale gelebilirler. Oje ve tırnak cilaları da tırnaklardaki bu durumu kötüleştirebilir.
Gebelik döneminde alınan kilolar özellikle ayak tırnaklarında tırnak batmasına yol açabilir. Dolayısıyla tırnakları içe kıvrık değil; düz ve derin olmadan kesmekte fayda vardır. Gebelik sonrasında çok basit bir işlemle bu batıklar tedavi edilebilir.
Eller ve ayaklarda kurumalar çatlaklar ve ekzemalara eğilim bu dönemde artacağı için özellikle elleri deterjanlı sulardan uzak tutmak; gerekli ise eldiven kullanmak gerekir. Ellere ve tırnaklara bol nemlendirici krem kullanmak faydalı olacaktır.
Kahverengi Lekelerin Kalıcılığı Nasıl Önlenir?
Gebelikte yüzde kahverengi koyu lekelenmeler (gebelik maskesi) hormonal değişiklikler sebebiyle sık görülen bir durumdur. Bu dönemde bu lekelerin kalıcılığını azaltmak için yüze en az SPF 30 güneş koruyucu bir nemlendirici kullanmakta fayda var. Gebelik sonrasında ise bu lekelerin tedavisinde leke açıcı kremler ve kimyasal peeling yöntemi oldukça etkilidir.
Gebelik döneminde ciltte kurumalar zaman zaman kaşıntılar sık görülen bir durumdur. Bu sebeple genel vücut neminin sağlanması için dermatologun önerisiyle alınan bir nemlendirici günlük bakımda ve özellikle de duştan sonra düzenli kullanılmalıdır.
Gebelik dönemine özel bazı deri hastalıkları kendisini yoğun kaşıntılar, kırmızı kabarıklıklar ve içi su dolu kesecikler şeklinde gösterebilir. Bu durumda mutlak bir hekime başvurmak hem anne hem bebek sağlığı için çok önemlidir.
Çatlakları Önlemek için Duştan Sonra Masaj Yapın
Gebeliğin ilerleyen aylarında kırmızı, kahverengi ciltten hafif çökük çatlaklar karın ve göğüs bölgesinde daha belirgin olmak üzere; kalçalarda ve bacak iç kısımlarında da gelişebilir. Bunlar dermal bağ dokusunun liflerinin zorlanması ve dermal elastik liflerin kopması, derinin fazla gerilmesi sonucu oluşur. Aşırı ve hızlı kilo alımı, genetik yatkınlık, çoğul gebelikler sebeptir. Bu durumu önlemek için daha gebeliğin başlangıç aşamasında bir dermatologun önereceği çatlak gelişimini önleyici krem kullanmak faydalı olacaktır. Bu kremlerin gün içinde bir kaç kere ve özellikle duştan sonra karın, göğüs bölgesi, kalça üzeri ve bacak iç yanlarına cilde masaj yapılarak uygulanması faydalı olacaktır.
Sağlıklı beslenmek, bol su içmek, çiğ meyve ve sebze tüketmek, hafif yürüyüş ve sporun gebelik boyunca tüm beden sağlığında olduğu gibi; cilt sağlığı için de faydalı olacağını bilmekte fayda vardır.