Hamilelikte Vejetaryen Beslenme

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte Vejetaryen Beslenme
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2011 16:00

Hamile de olsa vejetaryen vejetaryendir!

Haberin Devamı

En basit şekli ile et yemeyen kişilere vejetaryen denir. Ancak kimileri sadece kırmızı eti yemezken, kimileri kırmızı et, tavuk ve balık olmak üzere tüm et türlerini yemeyi reddederler. Öte yandan tüm bu saydıklarımızın yanında hayvansal kaynaklı besinlerin tümünü reddederler. Buraya kadar tamam! Peki, söz konusu hamile bir vejetaryen ise…

Vejetaryen beslenme hayvansal kaynaklı et, tavuk ve kümes hayvanları ve balık ve ürünlerinin tüketilmediği bir beslenme şekli olarak kendini gösteriyor. Bu beslenme şeklinde tahıllar, baklagiller, yağlı tohumlar, sebzeler ve meyveler çeşitli pişirme yöntemleri ve formları ile tüketiliyor. Günümüzde birçok kadın ve erkek bu beslenme şeklini benimseyedursun hamile bayanları özellikle uyaralım:

Her ne kadar vejetaryen hamilelerin sağlık kontrolleri düzenli olarak doktor tarafından yapılan ve uygun bir beslenme modeli diyetisyen eşliğinde planlanan annelerde problem olmayacağı düşünülse de gelişi güzel bir beslenmenin anne ve bebek açısından oldukça fazla riskler taşıdığını belirtelim.

Haberin Devamı

Vejetaryen hamile adaylarının, beslenme tercihleri sayesinde doğal olarak diğer anne adaylarına göre kalp damar hastalığı, hipertansiyon ve kanser riskini daha az taşıdıklarını söyleyen Diyetisyen Candan Güzel, “ Hayvansal kaynaklı olan her kaynakta kolesterol bulunur. Özellikle kırmızı ette doymuş yağ oranı da yüksektir. Anne adayının vejetaryen olması sebebiyle kolesterol ve doymuş yağ kaynaklarını diğer bireylere göre daha az alması onu ve bebeğini özellikle kalp damar hastalıklarına karşı korur.” diyor.

Vejetaryen hamilelerin almış oldukları bol miktarda E ve C vitamini ile kendilerinin ve bebeklerinin kansere karşı korunmuş olduklarını belirten Diyetisyen Candan Güzel, “Aynı zamanda kuru baklagil, taze sebze ve meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ve saflaştırılmamış tahıl ürünlerini fazla miktarda tüketmelerine bağlı olarak yüksek oranda antioksidan (yani bağışıklık sistemini koruyucu maddeleri) almış olurlar.” şeklinde konuşuyor. Diyetisyen Candan Güzel’e vejetaryen hamilelikte ilgili merak ettiklerimizi soruyoruz:

Haberin Devamı

Hamilelik sırasında en çok rastlanılan durumlardan biri de gestasyonel diyabet yani hamilelik şekeri. Peki, vejetaryen hamilelerin için bu durumu değerlendirmek gerekirse?

Kişi şeker hastası olmasa bile hamileliğin ileri dönemlerinde kan şekerinde olumsuz değişiklikler yaşanabilir. Bu durumda anne adayı kadın doğum uzmanı ve beslenme uzmanı yardımı ile yediklerine dikkat ederek kan şekerini düzenleyebilir. Gebelik şekeri eğer gebenin aile öyküsünde şeker hastalığı da yoksa çoğunlukla gebelik sonlandığında normale döner. Vejeteryan gebeler günlük beslenmelerinde de bol taze sebze ve meyve tükettikleri ve dolayısı ile bol miktarda posa aldıkları için gestasyonel diyabet riskini de daha az taşırlar. Aynı zamanda yine gebeliğin son aylarında sıklıkla karşılaşılan kabızlık sorununu da yaşama ihtimalleri diğer anne adaylarına göre daha düşüktür.

Haberin Devamı

Bu durumda vejetaryen beslenme hamile için yararlıdır diyebilir miyiz?

Şunu unutmamak gerekir ki, vejetaryen beslenme biçimini seçmek yararlı gibi görünse de eğer yeterli ve dengeli beslenme sağlanamazsa tek yönlü ve yetersiz bir beslenme biçimine dönüşecek ve özellikle gebelik gibi vücut ihtiyaçlarının arttığı bir dönemde kişiyi sağlık açısından zor duruma düşürecektir. Bu sebeple sağlığımızın devamlılığını sağlayabilmek adına diyetimizden çıkardığımız her besin çeşidinin yerine geçebilecek alternatif gıda gruplarını ve miktarlarını çok iyi bilmemiz gerekmektedir. Bu ihtiyaçların bireyden bireye göre değiştiği unutulmamalı ve mutlaka bir uzman yardımı alınmalıdır.

Haberin Devamı

Örneğin, B12 vitaminin en iyi kaynağı etlerdir. Gebelik döneminde de artan ihtiyaca bağlı olarak en sık karşılaşılan eksikliklerden biri B12 vitaminindedir. B12 vitaminin yetersizliği anemiye, sinir sistemi rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu sebeple bu dönemde uzman desteği ve doktorunuzun da onayıyla B12 takviyesi yapılabilir.

Vejetaryenler da neyi yiyip neyi yemediklerine göre gruplandırılıyor. Bu noktada süt ve süt ürünleri için ne söylemek gerekir?

Eğer bir semi-vejetaryen, lakto-vejetaryen veya lakto-ovo vejetaryenseniz yani süt ve süt ürünlerini günlük en az 2-3 porsiyon tüketiyorsanız kalsiyum açısından bir eksiklik görülmesi beklenmez. Ancak özellikle veganlarda düşük miktarda kalsiyum kaynağı kullanımına bağlı olarak eksiklik meydana gelebilir ve kemik eklem hastalıklarına yatkınlıklar ve ilerleyen yaşlarda osteoporoz riski oluşabilir. Özellikle birden fazla ve sık doğum yapan veganlar yüksek risk altındadır. Bu sebeple eğer vejetaryenseniz mutlaka bir beslenme uzmanı ve kadın doğum uzmanının denetimi altında olmanızda fayda vardır.

Haberin Devamı

Özellikle veganlar diyetten çıkardıkları kırmızı et, tavuk eti ve balıketinin yerine kurubaklagilleri ve soya fasulyesini tüketmelidirler. Soya etinden yapılmış ürünleri tercih edebilirler. Soyalı ürünleri seçerken de etiket bilgisini okuyarak GDO içermediğine emin olmalıdırlar. Normalde etlerden aldığımız yağları dengeleyebilmek için her gün 2-3 adet ceviz ve 5-6 adet fındık yiyebilirler. Veganlar demir eksikliği anemisi açısından riskli olduklarından özellikle gebelik sırasında hekim kontrolünde demir takviyesi alabilirler.

Hazırlayan: Funda Çamözü 

HAMİLELİKTE İDEAL KİLO HESAPLAMA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!