Güncelleme Tarihi:
Unutkanlık, hepimizin sorunu. Gerek çocuklarda gerekse büyüklerde yaş ayırt etmeksizin yaşanılan bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Hamilelikte de hanımları rahatsız eden bu durumun büyük çoğunluğunun stresten kaynaklandığını biliyor muydunuz? Gebelik döneminde yaşanan unutkanlık sorununu Dr. Tayfun Doğan anlatıyor ve hamilelere ışık tutacak bilgiler veriyor.
Unutkanlık Günlük Yaşamı Güçleştiriyor
Unutkanlık, zaman zaman hepimizin şikayet ettiği sorunlardandır. Özellikle iş yoğunluğunun arttığı, stres ve sıkıntıların bunalttığı dönemlerde unutkanlıkla ilgili şikayetler de artış gösterir. Öyle ki kişi evde sürekli bir şeyler aramaya başlar. Beş dakika önce yapmayı planladığı işi hatırlayamaz. Bir şey almak için mutfağa gider ama ne alacağını bilemez. Söylediği şeyleri unutup aynı şeyleri iki üç kez anlatır ya da sorduğu soruları tekrar tekrar sorar. Günlük yaşamı güçleştiren ve kişinin kendisini kötü hissetmesine neden olan unutkanlık sorunu bireyin iş yaşamında da ciddi sıkıntılara neden olabilir.
Hamile Bayanların Çoğu Unutkanlık Sorunu Yaşıyor
Herhangi bir travmaya maruz kalma, stresli yaşam olayları, kullanılan bazı ilaçlar ve hamilelik unutkanlığın artmasına neden olabilmektedir. Yapılan araştırmalar hamilelik dönemindeki bayanların yaklaşık olarak yarısının unutkanlık sorunu yaşadıklarını göstermektedir. Bunda hamileliğin başlı başına bir stres kaynağı olması önemli bir etkendir. Eğer anne adayının kişilik yapısı stres ve kaygıya yatkınsa, hamileliğin doğasından kaynaklanan hormonal değişimlerle birlikte anne adayı daha yoğun stres yaşamakta ve kaygı düzeyi yükselmektedir. Bu durumda dikkatini yoğunlaştırmasını güçleştirmekte, odaklanma sorunu yaşamasına neden olmakta dolayısıyla da hamilelikten önce yaşamadığı kadar unutkanlık yaşayabilmektedir.
Özellikle ilk hamilelik deneyiminde söz konusu unutkanlık davranışları daha sık görülebilmektedir. Çünkü daha önce böyle bir deneyimi yaşamamış olan anne adayı, “Acaba bebeğime bir şey olacak mı, sağlıklı mı, doğum çok mu zor geçecek?” gibi nedenlerle endişelenmektedir. Eğer anne adayı ilk hamileliğinde sorunsuz bir doğum yapmışsa, sonraki doğumlarında yaşadığı kaygı düzeyi düşmekte ve strese bağlı unutkanlıkta da azalma olmaktadır. Ancak travmatik bir doğum süreci geçirmiş anne adayı sonraki gebeliklerinde olumsuz beklentilerinden dolayı daha da fazla stres yaşayabilmekte ve unutkanlıkları artabilmektedir.
Hamilelikte Unutkanlık Süreci ile İlgili Öneriler
• Unutkanlık sorunu yaşayan anne adayının bundan dolayı kendisini suçlamaması gerekmektedir. Bunun geçici bir sorun olduğunu ve doğumdan sonra normal haline döneceğini bilmesi onu rahatlatacaktır.
• Yaşanılan unutkanlık durumunun aslında bebeğiyle çok ilgili olmasından kaynaklandığını ve bebeği dışındaki ayrıntılara aslında çok da önem vermediği için olduğunu bilmesi kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.
• Hamilelik sürecinde anne adayının alacağı sosyal destek de büyük önem taşımaktadır.
• Hamile bayanın yaşadığı ve kimi zaman komik olarak değerlendirilebilecek unutkanlıkla ilgili olaylar hoşgörüyle karşılanmalıdır.
• Anne adayının benlik saygısını zedeleyecek, kendisini değersiz hissetmesine neden olacak tarzda alay etme, küçümseme ya da aşağılama gibi davranışlarda bulunulmamalıdır.