Güncelleme Tarihi:
Defalarca yazılmış çizilmiş, konuşulmuş, tartışılmış bir konudur, gebelikte beslenme konusu; ne yemeliyim ki sonuç muhteşem olsun, ya da neden uzak kalmalıyım ki bebeğime zarar gelmesin.
İlk soru aslında biraz ütopik bir yaklaşım: Ne yemeliyiz ki çocuğum dahi olsun? Maalesef böyle bir reçete yok. Dünya Sağlık Örgütü, sadece folik asit kullanımını oluşabilecek nöral tüp defektlerini engelleyebileceği için öneriyor. Onun haricinde sağlıklı, protein açısından zengin bir beslenme programı gebelikte yeterli olacaktır. Çok kilo alınması zannedilenin aksine gebeliğin hemodinamisini bozabilir, doğum sürecini zorlaştırabilir.
• Haftada 2-3 kez iyi pişmiş kırmızı et tüketin.
• Haftada 2-3 kez özellikle küçük balık tüketin.
• Günü 6’ya bölün, 3 ana öğün ve 3 ara öğün yapın.
• Ceviz, avokado, semizotu ve kivi gibi omega 3 kaynaklarını diyetinize ekleyin.
• Ara öğünleriniz sağlıklı atıştırmalılar olsun (Örneğin 2 ceviz, 8-10 çiğ badem, 5-6 fındık gibi)
• Karbonhidratı azaltın ama kesmeyin, beyaz ekmek yerine tam buğday veya çavdar gibi ekmekleri tercih edin (Kepek çok tüketmeyin, kansızlığı artırır).
• Tabii ki pilav, makarna vs. yiyeceksiniz. Miktarı çok az tutup yanına protein (köfte, tavuk) ekleyin.
• Meyve olarak kış döneminde greyfurt ve nar yiyebilirsiniz.
• Hamilelik döneminde az pişmiş etlerden ve iyi yıkanmamış sebzelerden uzak durun.
• Günde 10-12 bardak su için.
• Günde 1 tane soda için.
• Sütlü tatlıları tercih edin.
• Evde sıktığınız meyve sularını tüketin.
• Günde 2 fincan çay, 1 fincan kahve özgürlüğünüz var.
• Nane limon, ıhlamur, rezene, papatya, zencefil, elma, ayva gibi çayları tercih edebilirsiniz.
• Meyve kurusu yerine tazesini tercih edin ve günde 2 porsiyonu geçmeyin.
• Günde koca 1 bardak süt için, mümkünse pastörize edilmiş.
• Günde 1-2 iyi pişmiş yumurta, 1-2 dilim peynir mutlaka yiyin.