Güncelleme Tarihi:
Kadınların yüzde 90’ı hayatlarının bir döneminde mantar enfeksiyonu ile karşılaşırlar. Özellikle hamilelikte vajinada meydana gelen değişiklikler mantar enfeksiyonuna yatkınlığı artırır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gurur Polat, mantar enfeksiyonunu artıran faktörler, klinik belirtiler, tanı ve tedavi konusunda bilgi veriyor.
Mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse daha büyük sorunlara yol açabilecek bir rahatsızlıktır. Hamilelikte vajen phsında izlenen değişikliklerin mantar enfeksiyonuna yatkınlığı artırdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gurur Polat, bazı gebelerde gebelik boyunca tekrarlayan mantar enfeksiyonu meydana gelse de çoğunlukla gebeliğin bitimiyle birlikte enfeksiyonun da ortadan kalktığını söylüyor.
Mantar Enfeksiyonunu Artıran Faktörler
* Artan stres,
* Şeker hastalığı,
* Gebelik,
* Doğum kontrol hapı kullanımı,
* Rahim içi araç kullanımı,
* Sık cinsel ilişki,
* Geniş yelpazeli antibiyotik kullanımı,
* Obezite,
* Hipotroidi, hipoparatroidi gibi bazı metabolik hastalıklar,
* Aşırı şekerli beslenme,
* Kronik servisit varlığı,
* Lokal alerjen faktörler,
* Sentetik iç çamaşırı kullanılması,
* Fazla sayıda partner olması.
Klinik Belirtiler
Genellikle mantar enfeksiyonu nedeniyle oluşan genital kaşıntı ön planda olmakla beraber ağrılı idrar yapma ve idrar yapılan bölgede kızarıklık, beyaz süt kesiği tarzında kokusuz vajinal akıntı olur. Kaşıntıya bağlı olarak ciltte kızarıklık, tahriş ve şişlik görülür.
Tanı Nasıl Konur?
Diğer hastalıkların aksine tanı jinekolojik muayene ile rahatlıkla konulur. Bu şikayetler ile uzmana başvuran hastanın yapılan muayenesinde rahim ağzındaki kızarıklığın görülmesi ve mantara özel akıntının tespiti tanının konulmasını sağlar. Ayrıca whiff testi (amin koku testi) ile de tanı konulabilir. Tedaviye dirençli vakalarda maya mantarlarının tipinin tayini için vajinal kültür yapılması gerekebilir.
Mantar Enfeksiyonuna Karşı Önlemler
* Sentetik iç çamaşır giymeyin.
* Vajen içini suyla yıkamayın.
* Havuz ya da denizden çıktıktan sonra ıslak mayo ile oturmayın.
* İç çamaşırlarınızı sıcak ütü ile ütüleyin.
* Hijyen koşullarına dikkat edin.
Tedavisi
Farklı yollardan uygulanan mantara etkili ilaçlar, 48 saat içinde şikayetlerin gerilemesinde etkili olur. Tedavide kullanılan pek çok ilaç gebelikte de kullanılabilmesine rağmen hekim önerisi olmadan ilaç kullanımı tavsiye edilmemektedir.