Güncelleme Tarihi:
Hamilelik döneminizde evinizde beslediğiniz hayvanınız ile ilgili birtakım kaygılarınız olabilir. “Bu dönemde evcil hayvan beslemek ne kadar doğru olur?” sorusu kafanızı karıştırabilir. Jinekolog Pınar Tokatlıoğlu, hamilelikte kuş besleme örneğini vererek herkesi bu konuyla ilgili aydınlatıyor.
Modernleşmeye başladıkça ya da belki de doğadan uzaklaştıkça evde bitki yetiştirme, evcil hayvan besleme ihtiyacı da artış gösteriyor. Birçok kişi evinde kedi, köpek, kuş veya balık besliyor. Genel olarak düzenli veteriner kontrolü ve gerekli aşıları yapılan hayvanlar ev halkı için sorun oluşturmadığı gibi gebeler için de sorun oluşturmuyor ancak yine de evlerinde evcil hayvan besleyen gebeler veya gebelik planlayan kadınların dikkat etmesinde yarar var.
Evinizdeki Kuşu Başka Yere Göndermenize Gerek Yok
Kuşlar, evde fazla sıklıkta beslenen hayvanlar arasında yer alır. Kuşlardan bulaşabilen hastalıklar günlük yaşamda çok nadir görülür. Onlardan insanlara en fazla bulaşma olasılığı olan hastalık "psittakozis" adı verilen bir enfeksiyondur. Hemen hemen her kuş türü "Clamidya psittaci" adı verilen bir mikroorganizmanın neden olduğu bu hastalığın taşıyıcısı olabilir.
Bugüne kadar hamilelikte görülen psittakozis enfeksiyonu sayısı son derece azdır. Genelde grip benzeri bulgular verir. Zatürre bulguları gösteren bir kişide son günlerde hasta ya da ölü bir kuşla temas öyküsü mutlaka sorgulanmalıdır. Psittakozisin gebelikteki etkileri konusunda ise yeterli bilgi yoktur.
Son yıllarda güncellik kazanan kuş gribi enfeksiyonu, göçmen kuşların dışkıları ile tabiatta yaşayan kuşlara geçer ve ölümcüldür. Kuştan insana geçen hastalıklar oldukça sınırlı sayıdadır. İnsandan insana geçiş ise henüz görülmemiştir.
Tüm bu öneriler doğrultusunda, hamileliğiniz döneminde evinizdeki kuşu başka bir yere göndermenize gerek yok. Kafesin temizlenmesi sırasında eldiven kullanılması ve temizlik sonrası ellerin mutlaka yıkanması yeterlidir. Ayrıca kuş ile çok yakın temastan kaçınılması önerilmektedir.