Güncelleme Tarihi:
Vücudun tek kalsiyum kaynağı besinlerdir. Yapılan araştırmalar kalsiyum düzeylerinin toplumların beslenme alışkanlıkları ile yakından ilgili olduğunu gösteriyor.
Özellikle gelişmiş toplumlarda kalsiyum eksikliği önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Sanılanın aksine kalsiyum sadece sütte bulunmuyor. Pek çok sebze de önemli oranda kalsiyum içeriyor.
Biz bu açıdan özellikle Amerikalılara göre oldukça şanslıyız. Yoğurt başta olmak üzere peynir ve benzeri süt ürünleri soframızda her zaman yer bulmakta. Ancak tüm dünyada yaşanan globalleşme bizim beslenme tarzımızı da yavaş yavaş değiştirmektedir. Eğer günde 2-3 bardak süt içilmiyorsa yeterli miktarda kalsiyum alınmadığından söz edilebilir.
Kalsiyum Hapları Yeterli mi?
Toplum olarak beslenme alışkanlıklarımızda süt ürünlerine fazlasıyla yer veriyor olmamız, hamilelik sırasında kalsiyum alımına dikkat etmememiz anlamına gelmez. Hatta doktorun verdiği vitamin haplarından alıyor olunması da anne adayını bu sorumluluktan kurtarmaz. Çünkü bu haplar yaklaşık 300-400 miligram kalsiyum içerir.
Hamileyken günlük gereksinimin 1.500-2.000 miligram olması gerektiği unutulmamalıdır. O halde geriye kalan ihtiyacı karşılamak için 2 yol vardır: Ya kalsiyum hapları alınması ya da beslenmeye dikkat edilmesi.
Kalsiyum açısından en zengin besin maddesi yoğurttur. Bu nedenle hamilelik boyunca günde 2-3 porsiyon yoğurt yenmesi yararlıdır. Bununla beraber kılçığı ile beraber yenilebilen balıklar da kalsiyum açısından zengindir.