Güncelleme Tarihi:
Kalsiyum alımının yeterli düzeyde olması kadınlar için sadece hamilelik döneminde değil hayatın her döneminde önemlidir. Hamilelik döneminde kalsiyum annede kemik erimesi gelişmemesi için ve bebekte kemik, diş gelişiminin sağlıklı olabilmesi için gereklidir. Bunun dışında da kalsiyumun vücutta çeşitli görevleri vardır. Gebelik döneminde yeterli kalsiyum alınmazsa bebeğin gelişimi için gereken kalsiyum annenin kemiklerinden karşılanır, bu da annede kalsiyum eksikliğine ve ileriki yıllarda kemik erimesi (osteoporoz) oluşmasına zemin hazırlar.
Hamilelikte kalsiyum ihtiyacı ne kadardır?
Gıda Mühendisi Nilüfer Hakarayan'ın verdiği bilgiye göre gebelik döneminde bir kadının günlük alması gereken kalsiyum miktarı: 1000 miligramdır.
Kalsiyum içeren besinler
Süt, yoğurt, peynir kalsiyumdan en zengin besinlerdir. Bunun dışında kuru kayısı, ceviz, fındık, badem, alabalık, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller kalsiyum açısından zengindir.
* 100 ml süt: 125 mg,
* 1 su bardağı inek sütü: 250 mg,
* 1 su bardağı yoğurt: 250 mg,
* 1 dilim (30 gram) beyaz peynir: Ortalama 100 mg,
* 1 avuç fındık veya badem: 50 mg,
* 1 avuç kuru üzüm: 30 mg kalsiyum içerir.