Güncelleme Tarihi:
Hamilelik döneminin baş belası kabızlık sorununu büyük oranda aşmanın yolu, düzenli beslenmeden geçiyor. Dr. Alpaslan Çalışkan, anne adayları için ideal beslenme kurallarını sıralıyor.
Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu problemle baş etmenin en önemli yolu doğru bir diyet uygulamaktır.
• Bol sıvı tüketimi ve lifli (posalı) gıdaların tüketilmeli.
• Bir ortalama 15-20 bardak sıvı alınmalı.
• Sıvı olarak su, taze meyve suları, az yağlı ayran, komposto, bitki çayları tercih edilmeli.
• Tam tahıllı ekmekler, sebze ve meyve, baklagiller tüketilmeli.
• Fasulye, nohut, bezelye, barbunya, mercimek, buğday ve yulaf kepeği, incir, çilek, ayva, kuru incir, kuru erik, kuru kayısı, marul, kereviz, karnabahar, brokoli, ıspanak, havuç, patates, şalgam gibi zengin posalı besinler tercih edilmeli.
• Beslenme alışkanlığı günde ortalama 6 öğün şeklinde olmalı ve az yemeye çalışılmalı.
• Sabahları aç karna bir bardak ılık su içilmeli.
Gebelikte rahmin büyümesiyle birlikte barsaklara yapılan baskının arttığını hatırlatan Çalışkan, ayrıca yürüyüş yapmayan anne adaylarının da kabızlık sorunuyla daha sık karşılaştığına vurgu yapıyor.