Güncelleme Tarihi:
Ürdün Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde bir araştırma yapıldı. Bu araştırma sonucunda hamilelik döneminde hurma tüketen kadınların bebeklerinin daha sağlıklı olduğu ortaya çıktı.
Hamilelikte Hurma Yemek Düşüğe Sebep Olur mu?
Hurma yemek, doğum süresini kısaltmak için faydalı olsa da, vücutta ısı ürettiği söylendiği için yaz aylarında tüketimi sınırlandırmak gerekmektedir. Her türlü hormonal ve fiziksel değişiklik nedeniyle hamilelik sırasında vücut daha fazla ısı üretilir. Yaz aylarında hurma yemek, doğası gereği sıcak oldukları için vücudunuzda biraz daha fazla ısıya neden olacaktır. Vücuttaki ısının artması da maalesef düşüğe sebebiyet vermektedir.
Hamilelik Döneminde Hurma Yemek Zararlı mı ve Bebeğe Kilo Aldırır mı?
Ürdün Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde bir araştırma yapıldı ve bu araştırma Journal Of Obstetrics and Gynecology'de yayınlandı. Araştırmada iki grup hamile kadın yer alıyordu. Bir grup doğuma yaklaştığından 4 hafta önce günde 6 adet hurma tüketti. Hurma tüketen kadınlarda;
Hastaneye kabul edildikten sonra daha yüksek servikal genişleme,
Bozulmamış zar,
Doğumun ilk evresinin daha kısa sürede gerçekleşmesi,
Hurma tüketmeyen kadınlara kıyasla bu kadınların %96'sında spontan doğum meydana geldi.
Hamilelik dönemimde hurma tüketmek aşırıya kaçmadığı müddetçe zararlı değildir. Ayrıca yaz aylarında tüketmemek konusunda bilinçli olmak gerekmektedir. Hurmanın genel besin değerleri, annenin ve bebeğin ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri sağlayabilir. Nasıl olduğunu anlamak için önce hurmanın besin değerlerini bilmek önemlidir.
Hamilelik Döneminde Hurma Tüketmenin Faydaları Var mıdır?
Hurma, kansızlık riskini önlediği, sabah bulantıları ile baş etmeye yardımcı olduğu, kan basıncını düzenlediği, kan şekerini düzenlediği, tükenmiş kalsiyumun geri kazanılmasına yardımcı olduğu, zararlı toksinleri ortadan kaldırdığı ve bağışıklık sistemini desteklediği için sağlıklı bir hamileliğe önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Hurma, hamilelik sırasında sağlığınızı artırabilecek çeşitli besinler içerir.
Demir: Hurma kansızlığı önleyebilir ve vücuttaki hemoglobin içeriğini koruduğu için hamilelik sırasında size çok ihtiyaç duyulan demiri sağlayabilir. Demir, çoklu metabolik süreçlere yardımcı olur ve sizin ve bebeğinizin bağışıklığını güçlendirir.
Lif: Hurma lifli bir meyvedir ve bu nedenle kolayca sindirilir. Lif, sindirim sistemini sağlıklı tutar ve hamileliğin neden olduğu kabızlığa yardımcı olur. Kolesterol seviyelerinin düşürülmesine de yardımcı olur. Karında dolgunluk hissi verecek ve hamileyken sağlıklı kilonuzu korumanıza yardımcı olacaktır.
K Vitamini: K vitamini önemlidir çünkü kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Ayrıca bebeğin kemik gelişimine de yardımcı olur. Hurma doğal K vitamini kaynağıdır. Vitamin eksikliği bebeklerde tehlikeli olabilir. Doğumda düşük K vitamini seviyelerine sahip olduklarından, hamilelik sırasında alınması durumunda hurma bu durumu telafi etmenize yardımcı olabilir.
Potasyum: Potasyum vücuttaki önemli elektrolitlerden biridir ve aynı zamanda su tuz dengesini koruyarak kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Hamilelik sırasında kas kramplarını önler. Eksikliği böbrekle ilgili sorunlara neden olabilir.
Folat: Omurilik ve beyindeki tehlikeli doğum kusurlarını önlediği için hamilelik sırasında folik asit almak çok önemlidir.
Fruktoz: Fruktoz, meyvelerde bulunan doğal şekerdir. Hamilelik sırasında iyi enerji seviyelerine sahip olmanız gerekir, fruktoz size enerji sağlayabilir ve şeker seviyenizi çok yükseltmez. Hurma bir fruktoz kaynağı ve hızlı bir enerji sağlayıcıdır.
Magnezyum: Magnezyum diş ve kemik oluşumu için gereklidir, kan basıncını düzenler ve kan şekerini korur. Magnezyum eksikliği böbrek ve karaciğer anormalliklerine yol açabilir.
Şeker: Hamile kadınların hamile olmayan kadınlara göre daha fazla kaloriye ihtiyacı vardır. Bir tatlı veya atıştırmalık olarak bir avuç hurma yemek, fazla kalori eklemeden çok ihtiyaç duyulan iyi şekerleri sağlar.
Bu nedenle, hamilelik sırasında yeme tarihlerinin güvensiz olabileceği sonucuna varan net bir çalışma yapılmamıştır. Hurma, besin değeri en yoğun meyvelerden biridir ve ölçülü tüketildiğinde hem anne hem de gelişmekte olan bebeğe fayda sağlar.