Hamilelikte grip

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte grip
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

Hamilelikte bağışıklık sisteminde değişiklikler meydana geliyor.

Haberin Devamı

Gebeler grip komplikasyonlarına daha fazla açıktır çünkü gebelik bağışıklık sisteminin baskılandığı bir dönemdir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu ve hamilelikte grip konusunda bizleri aydınlatıyor.

Hamilelikte Grip

Hamilelik sırasında kalp atım hızında, kalbin pompaladığı kan miktarında, oksijen tüketiminde, akciğer kapasitesinde ve bağışıklık sisteminde ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler, gribe bağlı komplikasyonların görülme olasılığını arttırmaktadır.

Öte yandan hamileliğin son dönemlerinde gribe yakalanan bir anne adayının doğum sonrası hastalığını bebeğine geçirme şansı fazladır.

Bununla birlikte aşı sonrası annede gelişen antikorlar bir miktar bebeğe de geçerek yaşamının ilk aylarında onu da gribe karşı koruyacaktır. Bu bulguların ışığında grip sezonunda 2. ya da 3. trimesterda olacak olan tüm hamile kadınların grip aşısı olmalarını önerilmektedir.

Grip aşısı inkative virüs aşısı olduğundan yani canlı virüs içermediğinden gebelikte kullanımının herhangi bir sakıncası yoktur. 2000 hamile kadın üzerinde yapılan bir araştırmada aşının ne anne adayı, ne de bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı gösterilmiştir. Grip aşısı gebeliğin her döneminde güvenli olmakla birlikte, ilk trimesterda çok gerekli olmadıkça ilaç kullanımından kaçınma geleneği nedeni ile pekçok hekim aşıyı bu dönemin sonunda yaptırmayı uygun görmektedir. Yine ilk trimesterda düşük olma olasılığı fazla olduğundan bu dönem atlatıldıktan sonra aşının yapılması daha uygundur.

Grip aşısı aynı zamanda emziren annelerde de güvenle yapılabilir. Aşı sonrası nadiren, hafif geçen nezle türü bir tablo oluşabilir. Aşı yapıldıktan sonra enjeksiyon bölgesinde nadiren; kızarıklık, şişlik, morarma, ateş, kırıklık, titreme, yorgunluk, baş ağrısı, terleme, kas ve eklem ağrıları gibi yan etkiler oluşabilir. Çok rahat tolere edilebilen bu yan etkiler de 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak bu yan etkilerin dışında başka bir şikâyet oluşursa doktora başvurulmalı.

Hamileliği grip sezonuna denk gelen anne adayının, influenza mevsimi olan ekim ile mart ayları arasında aşı olması gerekiyor. Hamilelerde grip çok ağır seyreder. Çünkü gebelik bağışıklık sisteminin baskılandığı bir dönem. O nedenle gebeler grip komplikasyonlarına da daha fazla açıktır. Hamilelerin zatürree, sinüzit gibi hastalıklara da yakalanma riski daha yüksektir.

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!