Güncelleme Tarihi:
Hamilelik döneminde hem anne hem de bebek için gerekli vitaminleri ve anne adayının yetersiz beslenmesi durumunda neler olabileceğini, Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Çelik anlattı.
Folik asit
Karaciğer, koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, et, yumurta, süt ve türevleri ile tahıllar, folik asit açısından oldukça önemli kaynaklardır.
A vitamini
A vitamini, yağda eriyen bir vitamindir ve plesentadan geçerek fetüste toplanır. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı olmak üzere 2 gruba ayrılır. Ciğer, balık, süt, yumurta sarısı, ıspanak, havuç, domates ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
Gebelikte ve emziklilikte D vitamini gereksinmesi artar. Annenin beslenme şekli yanında, güneş ışınlarından yararlanması D vitamini alımı için önem taşır. D vitamini, kemiklerin gelişimi ve kalsiyum minerali için önemlidir.
C vitamini (Askobik asit)
Vücudu enfeksiyon ve toksinlere karşı koruyan C vitamini, kuşburnu, yeşil ve kırmızıbiber, turunçgiller, domates ve patateste bulunur.
Hamilelikte yetersiz beslenme durumunda…
• Artan enerji ve protein gereksinimini karşılayamamak, annede ağırlık azalmasına neden olabilir.
• Yetersiz protein alımına bağlı, ödem oluşabilir.
• Artan gereksinmeler karşılanmadığı zaman anemi, diş çürüklüğü, osteomalasi (kemik dokusu değişimi) gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.
• Yetersiz ve dengesiz beslenen gebelerde toksemi (toksik maddelerin sebep olduğu rahatsızlık) görülme riski daha fazladır.